V Galerii kritiků se představuje ryze ženská scénografie

Praha - Otevřeně genderový pohled na českou scénografii přináší výstava Proměny - Divadelní výtvarnice na přelomu tisíciletí, která je v Galerii kritiků v pražském Paláci Adria přístupná od 17. dubna do 10. května 2008.

Výstavní projekt přiblížuje práce dvanácti předních kostýmních, scénických a loutkářských výtvarnic. Originály scénických a kostýmních návrhů, fotografie (a to jak dokumentární, tak i umělecky stylizované), audiovizuální záznamy a různé scénické objekty vystavují například Jana Preková, Kamila Polívková, Simona Rybáková, Kateřina Štefková anebo Sylva Zimula Hanáková. „Přibližně šest desítek vystavených exponátů ideálním způsobem prezentuje rozdílnost v jejich přístupu k tvorbě, a to jak z hlediska výtvarného, tak divadelního,“ říká Daniela Pařízková, jedna z organizátorek přehlídky.

„Scénografie je uměním, které bývá často neprávem přehlíženo a zůstává v pozadí pouze jako dokreslení dané divadelní inscenace. Opak je však pravdou. Teprve vytvoření poutavé scény je základem úspěchu celého představení,“ vysvětluje Marie Zdeňková, jedna z kurátorek výstavy.

Pražské publikum se může seznámit s tvorbou umělkyň spjatých s moravskými a slezskými divadly. K takovým „objevům“ může patřit například Marta Roszkopfová, jež vtiskla vizuální podobu zajímavým inscenacím jako Purim aneb Volba osudu (Národní divadlo moravskoslezské Ostrava, 2006) nebo Šumař na střeše (Moravské divadlo Olomouc, 2006). „Model i návrhy scény přinášejí drsný a asketický rukopis autorky, která počátkem 70. let studovala u legendy polského divadla Józefa Szajny. Jeho vliv, krutost i krása výtvarně-dramatického výrazu, je patrný na tvorbě této výtvarnice,“ doplňuje Denisa Šťastná, druhá kurátorka výstavy Proměny.

Do výstavních prostor Galerie Kritiků byla například přesunuta i podstatná část scény inscenace Kabaret Ivan Blatný. Scéna i kostýmy vznikly dle návrhu Jany Prekové. Brněnská divadelní prostředí zastoupí projekcemi a loutkami Marie Jirásková, kostýmními návrhy Zuzana Štefunková Rusínová, činná i na několika slovenských scénách a Sylva Zimula Hanáková, spolupracující například s Vladimírem Morávkem.

Záměrem výstavy není jen přiblížit tvorbu a osobitost představitelek ženské scénografie. Podobně jako mezinárodní scénografická přehlídka Pražské Quadriennale umožňuje divákům seznámit se s interakcí mezi výtvarným uměním, divadlem (scéničností), filmem, fotografií, hudbou, literaturou, módou či designem. „Tato rozmanitost umožňuje kreativní způsob prezentace. Návštěvníci Proměn tak budou moci vnímat uměleckou tvorbu v několika rovinách.“ podotýká kurátorka Denisa Šťastná.

Výstavu doprovází katalog s obrazovou dokumentací, odbornými texty (Marie Zdeňková, Vlasta Koubská) či pohledem režisérky (Viktorie Čermáková), jež představují české divadelní výtvarnice v rovině uměleckého, historického a sociologického kontextu a soupisem vystavených exponátů. V úterý 6. května v 17 hodin se uskuteční také prezentace a diskusní fórum s tématem scénografického umění žen-výtvarnic, které bude součástí celoročního cyklu prezentací současné české scénografie pořádaného Pražským Quadriennale, Divadlem Na Zábradlí a Českou organizací scénografů, divadelních architektů a techniků v Eliadově knihovně Divadla Na zábradlí.