Zrzavého obraz prodán za rekordní částku

Praha - V Hotelu Hilton byl na dnešní aukci za 7,1 milionu korun prodán obraz s názvem Piazetta. Dílo namaloval roku 1929 Jana Zrzavý, dnešní cena utvořila rekord za obraz tohoto malíře na českém aukčním trhu. Vyvolávací cena byla tři miliony korun. Na žebříčku nejdráže prodaných obrazů v Česku se umístil v druhé desítce. Dosud nejdražší Zrzavého obraz Studně v Locronan III se před třemi lety vydražil za 5,5 milionu korun. Ceny jsou uváděny bez aukční přirážky. Aukce nabídla díla řady klasiků českého moderního malířství.

Za Zrzavého Piazettou následoval o rok starší velký kubistický obraz Zátiší na stole z roku 1928 od jedné z nejvýraznějších osobností české avantgardy Emila Filly. Obraz, který měl nejvyšší vyvolávací cenu dnešní dražby, se vyšplhal z 4,5 milionu na 6,7 milionu. Nejdražším vydraženým obrazem od Emila Filly tak zůstaly Zlaté rybičky u okna, které v roce 2000 zakoupil nový majitel za 7,3 milionu korun.

Akt v krajině od Josefa Šímy z roku 1932, který podle teoretiků umění patří k nejkrásnějším aktům v českém meziválečném umění, se dnes z tří milionů dostal na 5,3 milionu korun. Druhou draženou olejomalbou od Šímy byl obraz z cyklu Mentální krajina, prodán byl za vyvolávací cenu 950.000 korun.

Nového majitele našel za cenu 2,8 milionu korun i obraz Ile de Sein od Marie Čermínové, přezdívané Toyen, na němž v roce 1950 namalovala sama sebe, když ji opustil André Breton. Vyvolávací cena činila 2,5 milionu korun.

Obraz Oběšený harlekýn s vyvolávací cenou 2,5 milionu korun se dnes neprodal. František Tichý ho namaloval poté, co v únoru 1948 musel z rozhodnutí komunistického režimu opustit Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze.

Jedno z nejvýznamnějších děl od Rudolfa Kremličky s názvem Selský dvůr, jehož vyvolávací cena byla 1,2 milionu korun, se dnes prodalo za 1,8 milionu korun. Dnešní aukce nabídla celkem 434 obrazů, grafik a soch českých a slovenských výtvarníků. Pořádající galerie prodala umělecká díla v hodnotě přibližně 40 milionů korun.

V čele seznamu nejdráže prodaných obrazů na aukcích v České republice se od loňského roku stále drží obraz Františka Kupky Élévation (Výšky) IV prodaný za 22,1 milionu korun.