Básník Váša je proti hostování Landy v Brně, sbírá podpisy

Brno - Brněnský hudebník, "fyzický básník" a textař Petr Váša nechce, aby Daniel Landa uvedl svou hru Tajemství Zlatého draka v Národním divadle Brno. Nepožaduje prý, aby inscenace byla zakázána, ale nesouhlasí s ní. Své prohlášení napsal na stránku www.nevitam.cz a vyzval veřejnost, aby se připojila. Zatím jsou v seznamu desítky lidí.

Váša nechce, aby byl Landa spojován s „jeho“ městem. „Stydím se za to, že Národní divadlo v Brně pomáhá někomu takovému naplňovat jeho ambice po vstupu do sféry takzvané vyšší kultury,“ uvedl. Část lidí na internetu vzápětí jeho výzvu začala karikovat. To, když se pod jeho výzvu podepsali například jako víla Amálka nebo major Zeman.

Landova hra má mít v brněnském národním divadle premiéru v listopadu. Nesouhlas s hostováním Landy vyjádřila už dřív zastupitelka Zuzana Brázdová (Brno 2006), jíž podpořili další politici. Naopak primátor Roman Onderka hru hájí, nechce prý zakazovat nic, co dosud neviděl. Na tvorbě se jako autor scény podílí i ředitel divadla Daniel Dvořák, spoluautorem textu je šéf činohry divadla Zdeněk Plachý.

Ačkoliv Landa patří k nejprodávanějším zpěvákům české populární hudby, nikdy se zcela nezbavil pověsti kontroverzního umělce. Začínal na přelomu 80. a 90. let jako frontman radikální skupiny Orlík, kterou si svého času oblíbila komunita skinheads.

Vydáno pod