Ke vstupence na film Karamazovi program zdarma

Plzeň/Praha - Diváci, kteří se přijdou podívat po 24. dubnu na nový film Petra Zelenky Karamazovi, který tohoto dne vstupuje do distribuce kin, dostanou údajně vůbec poprvé ke vstupence program snímku, podobně jako jej nabízejí česká divadla. Barevný program s fotografiemi má 36 stránek a obsahuje informace o tvůrcích filmu i Dostojevském.

Lidé se v programu dovědí, kdo kdy zdramatizoval Dostojevského Bratry Karamazovy, kdo byl režisér Evald Schorm, autor divadelní dramatizace Bratři Karamazovi, jaké dělal divadlo a jaké točil filmy. Přečtou si také, jaké světové filmy byly podle Dostojevského natočeny a kde v Čechách se Karamazovi natáčeli, řekl na plzeňském festivalu Finále filmový producent a divadelní dramaturg Čestmír Kopecký.

Program je určen hlavně pro diváky, kterým film zůstane jako zážitek, zejména pro fandy, aby se o filmu dozvěděli opravdu všechno. „Pro ně je program důležitý, navíc ho dostanou zdarma předtím, než na film půjdou. Není to ale nutností, aby ho člověk před zhlédnutím četl,“ dodal Kopecký. Podle něj nebylo vytištění „laciné ani drahé“.

Upoutávka na film Karamazovi (zdroj: ČT24)

„Přeji si, aby lidé chodili konkrétně na náš film, ne aby si řekli jdeme do kina a nevěděli na co. Ne aby to byl jen večer v kině,“ uvedl Kopecký. Podle něj jsou Karamazovi pokusem o velký film, který mluví o velkých a pro člověka důležitých věcech. Proto je důležité, aby se člověk na něj připravil a něco o něm věděl, dodal.

Distribuci snímků se vždy producent pokouší ušít na míru. Film …a bude hůř se hrál po hospodách a klubech, protože se k němu hodilo pivo a šestnáctkový projektor. Karamazovi jsou o vážných věcech, a je třeba je brát jako seriózní snímek.

Karamazovi vznikli v česko-polské koprodukcí a přišli na 35 milionů korun. Film je natočen na dvě pětatřicítkové kamery. Pro producenta to byl nejdražší film, na němž se zatím podílel.