O Zlatou palmu v Cannes bude soutěžit 20 filmů, český žádný

Paříž - O Zlatou palmu bude na 61. ročníku festivalu v Cannes ve dnech 14. až 25. května usilovat 20 filmů z Německa, Spojených států, Francie, Belgie a dalších zemí. Snímek českého režiséra Bohdana Slámy Venkovský učitel, který se o nominaci ucházel, na konečném seznamu soutěžních filmů není.

Jediným českým zástupcem v oficiálních sekcích festivalu bude animovaný krátkometrážní bakalářský film posluchače pražské FAMU Lukáše Glasera s názvem Naus. Bude promítán v sekci Cinéfondation, která se zaměřuje na krátkometrážní a středometrážní filmy.

Mezi filmy nominovanými do hlavní soutěže je například snímek Clinta Eastwooda The Changeling s Angelinou Jolieovou, dále film Che o kubánském revolucionáři od dalšího Američana Stevena Soderbergha. Třetím americkým zástupcem je snímek Synecdoche, New York režiséra Charlieho Kaufmana.

Francii zastupují filmy Un conte de Noël (Vánoční povídka) od režiséra Arnauda Desplechina a La frontiere de l'aube (Hranice úsvitu) od Philippa Garrela. Ředitel festivalu Thierry Frémont řekl, že třetí francouzský a celkově dvacátý soutěžní film bude vybrán v příštích dnech.

Dva zástupce mají v hlavní soutěži ještě Itálie a překvapivě Argentina, odkud se prosadili dva mladí tvůrci, Lucrecia Martelová s filmem La mujer sin cabeza (Bezhlavá žena) a Pablo Trapero s počinem Leonora. Itálii budou reprezentovat snímky Gomorra režiséra Mattea Garroneho a Il Divo od Paola Sorrentina. Námětem tohoto filmu je život kontroverzního veterána italské politiky Giulia Andreottiho, kterému se Il Divo („hvězda“) přezdívá. Mezi novými talenty se vedle Argentinců v nominaci objevil izraelský režisér Ari Folman se snímkem Waltz with Bashir (Valčík s Bašírem).

Jako kulisa slouží Itálie v soutěžním filmu renomovaného režiséra Wima Wenderse The Palermo Shooting (Střílení v Palermu).

Předsedou letošní festivalové poroty bude americký herec a režisér Sean Penn. V porotě bude například italský herec a režisér Sergio Castellito a izraelsko-americká herečka Natalie Portmanová.

Francouzský deník Le Parisien minulý pátek psal, že Frémont měl tentokrát mnohem víc problémů než jindy, aby našel filmy dost kvalitní na to, aby byly v Cannes promítnuty. Pořadatelé letos měli na výběr ze 1792 dlouhometrážních filmů, které jim byly zaslány z 96 zemí, a celkový počet filmů překročil 4000.

Minulý rok v Cannes zvítězil rumunský snímek 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny, vyprávějící příběh mladé ženy, která chce podstoupit ilegální potrat.

Mimo soutěž bude v jihofrancouzském letovisku Cannes promítnuta řada dalších filmů. Premiéru by zde měl mít například i čtvrtý díl filmů o dobrodružném archeologovi Indiana Jonesovi, nazvaný Indiana Jones a království křišťálové lebky.

Český film nebyl do hlavní soutěže vybrán od roku 1990. Tehdy to byl snímek Ucho režiséra Karla Kachyni, který se ale mezi oceněné nezapsal. Nejúspěšnější byly československé filmy v Cannes v 60. letech.

Vydáno pod