Svět knihy navštíví i autor Zaklínače

Praha - V rámci veletrhu Svět knihy přijel do Prahy i jeden z nejlepších autorů slovanské fantasy Andrzej Sapkowski, který je velice populární nejen v rodném Polsku, ale také v České republice, Slovensku, Rusku, Německu, v Portugalsku, Francii, Švýcarsku, obrovskou popularitu si vydobyl i ve Španělsku.

Spisovatel byl hostem ČT24, kdy v pořadu Před polednem mimo jiné prozradil: „Momentálně nemám nic rozepsaného, trochu odpočívám, spisovatel má také právo na odpočinek. Je mi jasné, že čtenář by chtěl, aby se kniha psala stejně tak dlouho, jako se vaří brambory, tedy 20 minut. Bohužel trvá to déle, dva roky se musí psát a rok opravovat. Fantasy literatura je obecně literatura nápadu. Mně se podařilo, že nápad ke mně přišel, a vznikl tak Zaklínač.“

Sapkowski v rozhovoru dále prozrazuje, že psát začal poměrně pozdě, až kolem čtyřicítky, kdy do soutěže polského časopisu Fantastika odeslal povídku, která byla kladně přijata, a tím pro něj zcela nečekaně začala literární kariéra. Dále s nadhledem vyvrací legendu o tom, že psát začal kvůli svým dětem. „Opak je pravdou. Mám jednoho syna, kterému se to, co píši, moc nelíbí. Myslím si, že nepřečetl žádnou moji knihu. Ale problémy s tím nemám,“ dodává s úsměvem spisovatel.

Sapkowského specialitou jsou odkazy na současnost a podobenství, pomocí kterých ironicky glosuje události značně aktuálnější, než jsou ty středověké. Přes historické situace se velmi přesně strefuje do toho, co se mu nelíbí, jak v politice, tak v náboženství i obecně v polské společnosti.

Andrzej Sapkowski se narodil roku 1948 v Lodži. Svou první povídku publikoval v roce 1986 a již o dva roky později byl jedním z nejoblíbenějších spisovatelů fantasy v Polsku. Kromě knih píše i povídky, recenze, komentáře a fejetony, zejména pak do polských fantasy časopisů Fantastika a Magie a Meč.

Vrcholem jeho díla jsou pětidílná sága o Zaklínači a třídílná o Reinmarovi z Bělavy, která se odehrává v období husitských válek ve Slezsku a Čechách. Velmi populární se stala počítačová hra Zaklínač, která vznikla na základě Sapkowského předlohy. Zaklínač byl dále převeden na filmové plátno i do televizní podoby.