McFerrin pro velký zájem posluchačů v Praze vystoupí dvakrát

Praha - Slavný americký zpěvák, dirigent a skladatel Bobby McFerrin, jehož premiéra se před českým publikem uskuteční 15. května v pražském Kongresovém centru, přidá pro velký zájem lidí o den později na stejném místě ještě druhý koncert. Fenomenální vokalista se objevil i na obrazovce České televize -  25. dubna uvedla ČT2 dokumentární film Portrét (2003), který představil muzikantovu hudbu i soukromí.

McFerrin vystoupí v sále s neobvyklou jevištní úpravou, při níž bude mít část posluchačů možnost zhlédnout vystoupení hvězdy večera přímo z jeviště. Na scéně bude umístěno 150 sedadel, jež byla okamžitě vyprodána.

Program koncertu byl dlouho tajemstvím. „Nikdy neplánuji dopředu. Nikdy se nerozhodnu dopředu, dokud nejsem na scéně,“ řekl v březnu na speciální tiskové konferenci českým novinářům McFerrin prostřednictvím telefonického mostu z New Yorku. Přestože základ vystoupení je stále postaven na improvizaci a momentální zpěvákově inspiraci, jsou už známy konkrétnější body koncertu. Na scéně s ním jako hosté vystoupí zpěvák Dan Bárta, klarinetové kvarteto Clarinet Factory a chlapecký sbor Boni Pueri. Na druhém, pátečním koncertě doprovodí McFerrina kromě sboru Boni Pueri i ženské violoncellové duo Tara Fuki a zpěvačka Ridina Ahmedová. 

McFerrinovou specialitou je neobvyklý zvuk, který vytváří prostřednictvím svého hlasu a rozezníváním různých částí svého těla. Původně klavírista se pro svůj stylově vyhraněný zpěv rozhodl až v sedmadvaceti letech. Byl prvním zpěvákem, který si troufl na recitál, sólové vystoupení bez jakéhokoliv doprovodu. Od roku 1982 natočil 15 alb, mezi nejznámější patří The Voice, Medicine Music. Prosadil se také jako dirigent u různých světově známých orchestrů.

Repertoár osmapadesátiletého McFerrina zasahuje od klasiky po lidovou hudbu. Podle hudebních kritik patří mezi pozoruhodné osobnosti hudebního světa a jeho hlas prý nezná hranic a stereotypů. Je desetinásobným držitelem cen Grammy a prodal přibližně 20 milionů alb.

Vydáno pod