Filmový Hobit našel režiséra

Los Angeles - Mexický režisér Guillermo del Toro byl oficiálně jmenován, aby se ujal režie dvou dílů filmového zpracování románu J.R.R. Tolkiena Hobit - tedy příběhu, který dějově předchází už zfilmované trilogii Pán prstenů. Natáčení začne v roce 2009, první díl Hobita by se mohl objevit v kinech v roce 2010 a druhý díl o rok později.

Plány na natočení Hobita byly oznámeny v prosinci loňského roku, poté, co producent Peter Jackson vyřešil spory s filmovým studiem. Del Toro, který natočil mimo jiné filmy Hellboy, Blade II. či Faunův labyrint, se přestěhuje na Nový Zéland. Tam bude souběžně pracovat na obou dílech Hobita. Jackson, který režíroval Pána prstenů a rovněž točil všechny tři díly najednou, se ujal produkce. Podle filmového publicisty Pavla Mandyse se režie neujal z důvodu únavy a zároveň je jisté, že i Del Toro bude vycházet ze známých ilustrací Tolkienových knih. 

Hobita napsal britský spisovatel J.R.R. Tolkien pro své děti a knižně vyšlo toto první seznámení se Středozemí zabydlenou elfy, trpaslíky, čaroději a pochopitelně i hobity v roce 1937. Pána prstenů začal Tolkien psát o sedmnáct let později.

Filmová trilogie Pán prstenů vydělala po celém světě zhruba tři miliardy dolarů. Její třetí díl - Návrat krále - získal jedenáct filmových Oscarů včetně ceny za režii pro Jacksona.