Sbírka fotografií Invaze 68 se dívá na okupaci očima Josefa Koudelky

Praha - Reportáž jednoho z našich nejslavnějších fotografů Josefa Koudelky z invaze vojsk Varšavské smlouvy do Prahy v srpnu roku 1968 vychází v nakladatelství Torst. Do sbírky s příznačným názvem Invaze 68 zařadil autor slavné snímky, které už obletěly svět, i dosud nezveřejněné záběry.

Pod povrchem obálky z papíru, z nějž se vyrábí mucholapky, se skrývá dosud největší fotografické svědectví ze srpna 1968. Plačící dívku pod zkrvavenou českou vlajkou nebo mladíka, který se tanku postavil s železnou palicí, už díky Koudelkovi poznal celý svět. Tehdy třicetiletý nedostudovaný vysokoškolák v létě 1968 vyfotil skoro 10 tisíc, v knize o 40 let později jich vychází 250. Svým objektivem během sedmi dní zachytil zraněné, mrtvé, tichý vzdor i semknutý národ.

K autorství fotek se Josef Koudelka s ohledem na svou rodinu nepřiznal ani po emigraci. Přihlásil se k němu až v roce 1984, kdy zemřel jeho otec. V knize Invaze 68 fotky doplňují i autentické letáky, hesla, prohlášení vlády, zprávy z ČTK nebo přepisy vysílání rozhlasu. „Naším cílem nebylo ilustrovat snímky, ale dát jim doprovod, jenž by doplnila atmosféru série fotek, která tvoří příběh,“ vysvětlil Jiří Suk z Ústavu pro soudobé dějiny. Licenci na knihu si vyžádalo i osm velkých zahraničních nakladatelů. V Rusku přání ji ale i přes Koudelkovo zatím nikdo vydat nechce.