Kapela 5P Luboše Pospíšila pokřtila své CD

Praha - Nové album kapely 5P Luboše Pospíšila přivítali fanoušci v klubu Vagón na Národní třídě, kde při koncertu zazněly nejen novinky, ale i písně z 80. let. Kmotrem cd Příznaky lásky byl hudebník Michal Prokop.

„Byl to netypický, trochu rozkouskovaný večer. Křtili jsme, vstoupili živě do vysílání České televize a předkapela Hromosvod hrála jako “pokapela„. Lidi se ale postupně rozpumpovali, takže to bylo v pohodě,“ spokojeně hodnotil Luboš Pospíšil, který spolu s kytaristou Bohumilem Zatloukalem loni v létě po zhruba dvou dekádách činnost skupiny obnovil.

V sestavě se objevili mladí hudebníci, bubenice Pája Táboříková, baskytarista Martin Štec a kytarista a klávesista Ondřej Fencl. „Oni jsou dynamičtější, ale zase se mnou musejí mít větší trpělivost,“ usmál se Pospíšil a vysvětlil: „Skupina 5P od konce 80. let neexistovala. Měl jsem kapely jiného typu, a tenhle návrat jsem udělal záměrně, protože nové písně to tak chtěly.“

V početném publiku s kapelou zpívali zástupci mladší i starší generace. „Něco znělo trochu jinak než kdysi, ale pořád je to příjemné. Určitě mě potěšila píseň Nestřílejte na milence, kterou jsem měl vždycky hrozně rád. V mém věku potěší právě ty staré věci, protože si člověk připomíná to, co bylo,“ řekl po skončení koncertu 62letý Jaroslav Veis, který písně Luboše Pospíšila poslouchá již čtvrt století.

Nyní jim rytmus udává studentka teplické konzervatoře. „Mám ráda tenhle starý bigbít, takže mě ta muzika baví. Mám pocit, že nás staroušci naši trochu vysávají, ale funguje to i obráceně,“ vtipkovala Pája Táboříková během krátkého rozhovoru po vystoupení. „Hlavně jsme si sedli jako lidi, je to výborná spolupráce.“

To, že kmotrem alba je Michal Prokop, má kořeny v již zmíněných 80. letech. „V době mé první velké práce s básníkem Pavlem Šrutem na Nestřílejte na milence měl Michal Prokop podobný autorský tým, tedy s Pavlem Šrutem a Petrem Skoumalem. Proto ta volba byla takováto,“ upřesnil Luboš Pospíšil.

Kapela 5P během dubna a května zavítá do Písku, Tábora, Liberce, Ostravy, Olomouce, Banské Bystrice i dalších měst.