Michel Galabru obdržel cenu „Moliere“

Paříž - Veterán francouzské scény Michel Galabru získal dnes Molierovu cenu jako nejlepší francouzský divadelní herec uplynulé sezony. Čtyřiaosmdesátiletý umělec, známý českému publiku hlavně díky své roli v sérii filmů o četnících ze Saint-Tropez, byl oceněn za výkon v komedii Les Chaussettes - opus 124 (Ponožky - opus 124), kterou hraje pařížské Théâtre des Mathurins. Galabru má už z roku 1977 také sošku César pro nejlepšího filmového herce.

„Moliera“ pro nejlepší herečku dostala na ceremonii ve známém kabaretu Folies-Bergere Myriam Boyerová, a to za roli ve hře La vie devant soi (Život před sebou), kterou uvádí pařížské divadlo Marigny. Šedesátiletá herečka má za sebou dlouhou řadu divadelních a filmových rolí, mimo jiné pod vedením známých režisérů jako Jacques Demy, Claude Lelouch a Claude Sautet. Je to matka nového představitele filmového Asterixe Clovise Cornillaka.

Hra La Vie devant soi získala ještě další dvě sošky a byla tak nejúspěšnějším kusem večera spolu s inscenací muzikálu Lví král v divadle Mogador.

Za nejlepší režii byl odměněn americký herec, režisér a scénárista John Malkovich, pod jehož vedením byla v pařížském Théâtre Comédia zinscenována hra jeho krajana Zacha Helma Good Canary.

Ceny Moliere se udílely po dvaadvacáté. Stejně jako už častokrát předtím je znovu předcházely dohady, zda byly nominace správné. Zvlášť velký údiv vyvolalo, že se zapomnělo na Molierovu Školu žen, kterou hraje pařížské divadlo Odeon a ve které exceluje Daniel Auteuil.