Iniciativa Čas změny žádá odvolání Milana Knížáka

Praha - Skupina umělců žádá v otevřeném dopisu odvolání ředitele Národní galerie Milana Knížáka. Podle iniciativy Čas změny je Knížák účelovým spojencem politické strany, která vládne, a je politicky chráněn. V otevřeném dopise iniciativa mimo jiné uvádí, že vývoj Národní galerie dlouhodobě charakterizuje trend k izolaci, sebestřednosti a nedostatečné výkonnosti vůči evropskému vývoji.

Jeden z autorů petice, kunsthistorik Jiří Fajt, v pořadu Události, komentáře uvedl, že na řízení Národní galerie mu vadí především nekoncepčnost. Ta se projevuje v práci se stálými expozicemi.

„Nemluvil bych o nekoncepčnosti a galerii jako takové,“ reagoval ředitel Národní galerie Milan Knížák. „Když pan Fajt pracoval v Národní galerii, byl ředitelem Sbírky starého umění a po mém příchodu kontrola Ministerstva financí našla chybu ve výši 645 milionů korun v hospodaření s prostředky,“ dodal Knížák. Fajt toto nařčení popřel.

Fajt dále uvedl, že vazby mezi Knížákem a politickou stranou ODS jsou nesporné. „Na základě takového vztahu byl galerii dán Salmovský palác, který je velmi problematický pro vystavování starého umění, přesto do něj dáváme stamiliony korun a budeme dále dávat,“ uvedl kunsthistorik.

Na dotaz, zda by se Milan Knížák bránil vypsání výběrového řízení na pozici ředitele Národní galerie, Knížák odpověděl, že nikdy proti nějakému výběrovému řízení nebyl, ale iniciovat ho nebude.