Filmové klapky jako umělecká díla

Praha - 48. ročník Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně sice začíná až 1. června, tradiční výstava filmových klapek je ale k vidění už v těchto dnech v pražském Divadle Hybernia. Letošní Minisalon představuje klapky od výtvarníků nejen z Česka, ale například i z Francie, Itálie nebo Spojených států.

První ročník Minisalonu se uskutečnil před deseti lety. Organizátoři tehdy přišli s nápadem ztvárnit filmové klapky - symboly filmového světa - jako výtvarná díla. V pilotním projektu bylo osloveno 26 předních českých výtvarných umělců, herců a osobností uměleckého světa.

Počet klapek se rok od roku zvyšuje, stejně tak zájem návštěvníků a sběratelů; letošní putovní výstava jich představuje 128. Základní autorský tým výtvarníků zůstává stejný, svou filmovou klapku opět ztvárnili například Jan Saudek nebo Iva Hüttnerová, mezi novými autory je například Miroslava Oberreiterová. Její klapka má obrazy z obou stran, motiv z francouzského Café cinema střídají letící klapky. „Letí přes světadíly, přes moře, do světa, aby se zase vrátily do České republiky,“ vysvětluje výtvarnice.

„Formy jsou různé, od ryze plošných maleb přes trojrozměrné artefakty a materiálové experimenty,“ říká umělecký ředitel festivalu Petr Koliha. V galerii je k vidění i klapka ve tvaru ryby nebo pokrytá mechem.

Výstava už byla představena v Brně, Praha je její předposlední zastávkou. Skončí 6. června ve Zlíně tradiční veřejnou aukcí, jejíž výtěžek půjde na podporu studentských projektů zlínské filmové školy.

  • Výtvarnice se svou filmovou klapkou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/201/20059.jpg
  • Umělecky ztvárněná filmová klapka z výstavy Minisalon 2008 zdroj: www.filmfest.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/201/20062.jpg
  • Umělecky ztvárněná filmová klapka z výstavy Minisalon 2008 zdroj: www.filmfest.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/201/20063.jpg