Vítězi festivalu Tribeca se staly švédský a liberijský film

New York - Nejvyšší ocenění sedmého ročníku filmového festivalu Tribeca v New Yorku získaly 1. května švédský horor a americký dokument o mírových aktivistech ve válkou zmítané Libérii. Pozornost sklidil také snímek produkovaný a namluvený zpěvačkou Madonnou, popisující děsivou situaci sirotků v africkém Malawi. Festival založil americký herec Robert De Niro krátce po teroristických útocích v září 2001, aby pomohl obnovit život v těžce postižené spodní části Manhattanu. Tato část města, slavný trojúhelník historické a finanční čtvrti New Yorku pod ulicí Canal, dala festivalu také název - Tribeca je zkratkou z Triangle Below Canal Street.

Snímek Let the Right One In režiséra Tomase Alfredsona dostal cenu pro nejlepší hraný film, zatímco Pray the Devil Back to Hell, režírovaný Gini Retickerovou a komentovaný zpěvačkou Angelique Kidjoovou, získal ocenění jako nejlepší dokumentární snímek. Oba filmy tak porazily dalších 11 finalistů a získaly po 25 tisících dolarů.

Podle Petera Scarleta, uměleckého ředitele filmové přehlídky, která se řadí k největším ve Spojených státech, získali většinu cen režiséři a herci, kteří jsou na počátku kariéry. Diváci měli možnost během festivalu, který potrvá do 4. dubna, zhlédnout 121 celovečerních a 79 krátkých filmů.

Horor Let the Right One In vypráví příběh dvanáctiletého švédského chlapce, který je obětí šikany a sní o odplatě. Spřátelí se s dívkou ze sousedství, která více než kamarádství potřebuje krev.

Dokument Pray the Devil Back to Hell zachycuje příběh mírových aktivistů v Libérii, kteří se přičinili o ukončení občanské války v letech 1989-2003, v níž zahynulo více než 200 tisíc lidí. Jejich mise vyvrcholila zvolením prezidentky Ellen Johnson-Sirleafové, první ženy zvolené v Africe do čela státu (o jejímž prvním roce vládnutí vyprávěl i dokument Železné dámy Libérie, uváděný na letošním ročníku festivalu dokumentárních filmů Jeden svět a v ČT v rámci cyklu Proč potřebujeme demokracii?). 

Na festivalu byl také premiérově uveden dokumentární snímek, za jehož natočením stojí zpěvačka Madonna; snímek nazvaný Jsem proto, že jste popisuje kritickou situaci sirotků v Malawi a natočil ho Nathan Rissman, původně Madonnin zahradník.

Dokument, který Madonna sama produkovala a namluvila, ukazuje bídu, kterou děti v africkém Malawi trpí, tamní šíření nemoci AIDS a zoufalé životní podmínky. Zachytil také první setkání zpěvačky s malawiským chlapcem Davidem Bandou, kterého si už v roce 2006 odvezla domů a nyní prochází procesem jeho adopce.

Zpěvačka v africkém státě přes dva roky řídí charitativní projekt Raising Malawi. Pro 94minutový film nyní hledá distributora, který by jej dostal do většího počtu kin a posléze ho vydal na DVD.

Cenu pro nejlepšího režiséra hraných filmů si za snímek My Marlon and Brando odnesl z festivalu turecký režisér Hüseyin Karabey. Film byl natočen podle skutečného milostného příběhu turecké herečky, pátrající po zahájení americké invaze do Iráku v roce 2003 po svém příteli. Cenu pro nejlepšího nového tvůrce dokumentu získal španělský režisér Carlos Carcas za portrét kubánského hudebníka Bebo Valdese nazvaný Old Man Bebo. Nejlepšími herci v celovečerním hraném filmu se stali Thomas Turgoose a Piotr Jagiello díky rolím v britském filmu Somers Town. Palmu vítězství pro nejlepší herečku si odnesla Eileen Walshová za roli v irském filmu Eden.