Začíná Pražské jaro

Praha - Na mezinárodním hudebním festivalu Pražské jaro se představí pět prestižních zahraničních symfonických těles i přední české orchestry. Značnou pozornost poutají atraktivní vystoupení Petrohradské filharmonie, Symfonického orchestru BBC a Budapešťského festivalového orchestru, na než jsou vstupenky podle pořadatelů již několik týdnů vyprodány. Tradiční zájem je také o oba zahajovací koncerty, kde letos předvede Smetanovu Mou vlast Filharmonie Brno pod taktovkou Petra Altrichtera.

Prvním zahraničním ansámblem, který se na festivalu představí, bude nejstarší britské symfonické těleso - Hallé Orchestra z Manchesteru. Právě letos slaví 150. výročí svého vzniku. Ve Smetanově síni Obecního domu provede 16. května vedle Dvořákova Scherza capricciosa také britskou hudbu - od novodobého anglického klasika Edwarda Elgara Symfonii č. 1. A kanadský barytonista Gerard Finley přednese v Česku neznámý cyklus Písně z cest od Ralpha Vaughana Williamse.

Hned druhý den, 17. května, po 11 letech vystoupí na přehlídce Petrohradská filharmonie. Nejstarší filharmonický orchestr v Rusku přijede se svým současným šéfdirigentem Jurijem Těmirkanovem. V jejich interpretaci zazní v Obecním domě díla ruských mistrů: Čajkovského suita z baletu Labutí jezero a na českých pódiích málo hrané Rachmaninovy Symfonické tance.

V pondělí 19. května uslyší publikum v Obecním domě Beethovenův Klavírní koncert č. 5 zvaný Císařský v podání ruského pianisty Vitalije Berzona, který v Praze vystoupí poprvé, a v doprovodu Slovenské filharmonie. Pod taktovkou svého nového šéfdirigenta Petera Ferance ansámbl kupříkladu předvede také orchestrální Metamorfózy Eugena Suchoně.

Česká filharmonie, kterou 21. května bude v Obecním domě řídit rakouský dirigent Christian Arming, doprovodí ve Dvořákově houslovém koncertu německou houslistku Julii Fischerovou. Filharmonici se představí ještě jednou, a to 30. května s dirigentem Zdeňkem Mácalem, mezzosopranistkou Dagmar Peckovou v Schönbergově Očekávání a rakouským pianistou Rudolfem Buchbinderem v Brahmsově Klavírním koncertu č. 1.

Pražští symfonikové vystoupí v Obecním domě 22. května s dirigentem Krzysztofem Urbanským a v Mozartově koncertu č. 2 s nimi zahraje na lesní roh Němec Christoph Ess. V doprovodu orchestru FOK se 28. května předvedou v Brahmsově dvojkoncertu houslista Václav Hudeček a violoncellista Jan Páleníček.

Světoznámou koloraturní sopranistku Editu Gruberovou doprovodí 25. května v Rudolfinu rozhlasoví symfonikové pod taktovkou jejího manžela, rakouského dirigenta a klavíristy Friedricha Haidera. Zazní árie z oper, mimo jiné od Mozarta, Belliniho či Donizettiho. V úterý 3. června si rozhlasoví symfonikové se svým šéfdirigentem Vladimírem Válkem připomenou 85. výročí založení Československého rozhlasu.

Jedním z vrcholů festivalu budou dvě vystoupení londýnského Symfonického orchestru BBC a jeho šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka. Po 40. letech od premiéry zazní 31. května v Obecním domě Kabeláčova Symfonie č. 7, kterou mluveným slovem doprovodí herec Miroslav Moravec. Na prvním večeru také bude uveden Beethovenův Klavírní koncert č.1, v němž se jako sólista představí polský pianista Piotr Anderszewski. Pro druhý koncert, jenž se bude pořádat 1. června, připravují symfonikové dvě reprezentativní díla české a britské hudby - Sukovu symfonii Asrael a Brittenovu Sinfonii da requiem.

Budapešťský festivalový orchestr s dirigentem Ivánem Fischerem a maďarsko-britským pianistou Andrásem Schiffem letošní Pražské jaro uzavřou 4. června s Dvořákovým klavírním koncertem.