The Blind Boys of Alabama rozpohybovali Lucernu

Praha - Americká skupina nevidomých gospelových zpěváků The Blind Boys of Alabama zazpívala v pražské Lucerně a připravila divákům strhující zážitek. Jejich energická hudba mísící také jazz, rock a blues rozhoupala celý sál - hudebníci navíc neváhali sejít z pódia a zpívat s ostatními lidmi. Předskokanem byla dívčí vokální skupina Yellow Sisters.

Od první písně bylo jasné, že koncert bude intenzivním zážitkem, a to nejen po hlasové stránce, ale také díky interaktivitě a neustálé živé komunikaci s publikem. Slepí hudebníci si tak zjišťovali reakce a nálady publika, a vynahrazovali si tím absenci zraku.

Během pražského koncertu Boys představili zejména písně z nového CD Down in New Orleans - Free at Last či You Got to Move. Připomněli ale také písně ze starších alb, za které získaly celkem čtyřikrát cenu Grammy, zejména pověstnou Amazing Grace. Velkou zásluhu na skvělém výkonu měl tentokrát vokalista Bishop Billy Bowers, jehož hlas až neuvěřitelně připomíná Luise Armstronga. Podobnost byla zřetelná zejména v klasické písni Down By the River Side.

Blind Boys účinkují už od 40. let, tehdy se zaměřovali především na černošské diváky a zpívání v kostelech. Později přizpůsobili gospel moderní hudbě a počátkem 80. let úspěšně vystoupili s Morganem Freemanem v legendárním muzikálu The Gospel at Colonus na Broadwayi.

Zásadní zlom nastal v roce 2001. Tři zbývající zakládající členové - Clarence Fountain, Jimmy Carter a George Scott - se s kapelou muzikantů zúčastnili festivalu Womad. Kromě několika alb, která „oblétla svět“, koncertovali mimo jiné s Peterem Gabrielem, Lou Reedem, Georgem Clintonem a jejich partnery byli také křesťanští rockeři Jars of Clay a Bonnie Raitt, Phil Collins a Tina Turnerová.