Zdeněk Mácal slyšel pochvalné bravo

Praha - Nadšeným aplausem vstoje skončil koncert České filharmonie, která vystoupila pod taktovkou dirigenta Zdeňka Mácala ve zcela zaplněné Dvořákově síni Rudolfina. Orchestr provedl Symfonii č. 2 Vzkříšení od Gustava Mahlera. V sólových partech se představily sopranistka Danielle Halbwachsová a altistka Renée Morlocková, účinkoval i Český filharmonický sbor Brno. Koncert se bude opakovat 9. května.

„S dnešním výkonem jsem maximálně spokojený a je vidět, že jsme se dobře připravili,“ řekl po skončení dirigent Mácal. Z vystoupení se pořídila živá nahrávka, kterou ČF realizuje se svým partnerem, japonskou firmou Octavia Records. Orchestr dal souhlas k nahrávání i přesto, že se již několik měsíců dohaduje s vedením ČF o autorských právech. „Mám radost, že se orchestr s vedením dohodli a že natáčíme. Byla by veliká škoda, kdyby se taková veliká věc nemohla dělat,“ poznamenal Mácal.

Spor mezi hráči a vedením ČF vyvrcholil minulý týden předáním protestní petice řediteli filharmonie Václavu Riedlbauchovi, v níž ho vyzvali k odstoupení. V současné době spolu jednají a čekají na vyjádření ministra kultury Václava Jehličky. Ten by jim měl údajně odpovědět na počátku příštího týdne, avšak v té době již těleso bude na týdenním koncertním zájezdu ve Švýcarsku.

Konflikt zasáhne i letošní festival Pražské jaro, protože orchestr nesouhlasí se záznamem svých koncertů, které tradičně realizuje Český rozhlas. Vedení festivalu i rozhlasu pokládá rozhodnutí hráčů za bezprecedentní a velmi neuvážené, protože se zřejmě ještě nikdy od doby, kdy se nahrávky na festivalu pořizují, nestalo, že by vystoupení filharmonie nebylo zaznamenáno.