Tereza Kerndlová vyrazila na Bělehrad; semifinále Eurosongu ji čeká 22. května

Praha - Tereza Kerndlová, vítězka českého kola evropské  pěvecké soutěže Eurovision Song Contest, dnes odletěla do Bělehradu, aby se tam mohla připravit na své semifinálové vystoupení. To se uskuteční  22. května a Česká televize ho bude vysílat v přímém přenosu na ČT1 od 21:00.

Ještě před odletem Kerndlová propagovala svou píseň Have Some Fun, kterou už hrají rádia ve 43 zemích. Navštívila například Ukrajinu, Lotyšsko nebo Maltu. Celý tým věří, že hlasy fanoušků pošlou Kerndlovou do finále konajícího se 24. května.

V souvislosti s českou nominací na Eurosong se vyrojilo několik skandálů zpochybňujících férovost výběru. Tereza Kerndlová po svém vystoupení v přímém přenosu získala nejvíce SMS, a bránu vedoucí na evropskou soutěž tak zavřela před očima konkurentů, kterými byli například Sámer Issa, Iva Frühlingová, Dan Nekonečný nebo skupina Gipsy.cz.

Skandál provází i francouzského reprezentanta, který pobouřil domácí fanoušky rozhodnutím zpívat svou píseň v angličtině. To zatím žádný francouzský zpěvák za víc než půlstoletí existence soutěže neudělal. Polemiku vzbudili také národní zástupci ve Španělsku a Irsku. Španělé vyslali do soutěže fiktivního hudebníka Rodolfa Chikilicuatrea a jeho parodický song Baila el Chiki-chiki (Tancuj čiki-čiki), Irové zase krkající loutku.

Soutěž, dříve známá pod názvem Velká cena Eurovize, se poprvé uskutečnila před 52 lety. Česko se jí poprvé zúčastnilo až v loňském roce. Vítězi domácího kola, populární rockové skupině Kabát, se tehdy probojovat do finále nepodařilo.

Vydáno pod