Rushdie má velké šance stát se „vítězem vítězů“ Bookerovy ceny

Londýn - Román Děti půlnoci britsko-indického spisovatele Salmana Rushdieho má podle kurzu britských sázkařů velkou šanci na to, aby se stal nejlepší knihou v čtyřicetileté historii britského prestižního literárního ocenění - Man Bookerovy ceny. O prvenství v kategorii "Best of Booker" usiluje šest porotou vybraných finalistů z původních 41 laureátů Bookerovy ceny od roku 1969. Výsledky, o nichž v konečné fázi rozhodnou čtenáři z celého světa, budou vyhlášeny v červenci.

Děti půlnoci z roku 1981 jsou podle mnoha literárních kritiků Rushdieho nejlepším románem a jedním z nejdůležitějších děl moderní britské literatury. Rushdie na více než sedmi stech stránkách knihy rozvíjí příběh s prvky magického realismu: soukromé dějiny tří generací jedné rodiny, jejichž životy se prolínají s moderními dějinami Indie od roku 1910 až do roku 1976. Dílo už v roce 1993 zvítězilo v kategorii „Booker of Bookers“, a stalo se tak nejlepším románem za prvních 25 let existence Bookerovy ceny.

Podle společnosti William Hill, jedné z největších sázkařských kanceláří ve Velké Británii, je Rushdieho kniha jasným favoritem, protože je v literárních kruzích „stejně slavná“ jako v hudebním světě album Sgt. Pepper˙s Lonely Hearts Club Band od Beatles.

Mezi dalšími pěti tituly, aspirujícími na „vítěze vítězů“ Bookerovy ceny, je též román Cesta duchů od britské autorky Pat Barkerové, román Oskar a Lucinda od Australana Petera Careyho, román Nemilost od Jihoafričana J. M. Coetzeeho, román The Conservationist od jihoafrické autorky Nadine Gordimerové a Obléhání Krišnapuru od britského spisovatele Jamese Gordona Farrella.

Šedesátiletého Rushdieho však více než jeho literární um paradoxně proslavil jeho životní příběh. Kvůli knize Satanské verše (1988), jíž kritika z muslimských kruhů vyčetla urážení koránu a proroka, nad ním kdysi íránský duchovní vůdce Chomejní vynesl rozsudek smrti. Z Rushdieho se tak na několik let stal psanec, který nemohl učinit krok bez přítomnosti osobních strážců.

Bookerova cena, od roku 2002 přejmenovaná na Man Bookerovu cenu, je nejvýznamnějším literárním oceněním pro anglicky píšící autory vně USA. Je udělována za nejlepší román roku občanům zemí Britského společenství a Irské republiky.

Vyhlášení Best of Booker se uskuteční 10. července na Londýnském literárním festivalu. Do té doby mohou čtenáři dát hlas svému oblíbenci na internetových stránkách ceny.

Vydáno pod