Ministr Jehlička slíbil, že bude řešit problém pražských grantů

Praha - Ministr kultury Václav Jehlička dnes slíbil, že udělá vše pro to, aby se vyřešil problém kolem financování pražských divadel a dalších kulturních zařízení. Ministerstvo sice nemá ze zákona pravomoci zasáhnout do kulturní politiky města, může však otevřít jednání či metodicky pomoci při hledání řešení. Po dnešní schůzce ředitelů tří pražských divadel s ministrem to řekl novinářům šéf Divadla Archa Ondřej Hrab.

Proti novému systému pražských kulturních grantů a za pozastavení transformace městských divadel se postavilo v petici přes 16 tisíc lidí. Požadují v ní odvolání radního pro kulturu Milana Richtra a předsedy kulturního výboru Ondřeje Pechy (oba ODS).

„Nečekejte od nás nějaké konkrétní výsledky. Nikdo z nás nemá milion v kapse, který by nám pomohl přežít,“ řekl po jednání s ministrem Hrab, podle něhož se bude v diskusi pokračovat.

Spolu s řediteli Divadla Semafor Jiřím Suchým a Divadla v Celetné Jakubem Špalkem chtěl Hrab ministra Jehličku informovat o neutěšené situaci pražských divadel a neziskových institucí a poukázat na podle něj „nekulturní kulturní politiku magistrátu“. Nejen oni se cítí být ohroženi novým systémem kulturních grantů, nově zavedenou dotací na vstupenku a chystanou transformací několika dosud příspěvkových pražských scén, která je podle nich málo připravená.

Divadlo Archa kvůli nižším příspěvkům výrazně omezilo provoz a žije na dluh. Semafor, který má na podzim začít jubilejní 50. sezonu, podle Suchého zřejmě skončí se závěrem sezony a v Celetné ruší kvůli nedostatku financí dětská a noční představení. I tam se chystají, že v červnu skončí.