Přednáška „surrealistického“ architekta Fujimori bude i on-line

Praha - V Betlémské kapli bude dnes od 18 hodin přednášet jeden ze tří nejdiskutovanějších japonských architektů současnosti, profesor Tokijské univerzity Terunobu Fujimori. Tvůrce i teoretik architektury, zakladatel "Detektivní kanceláře pro pátrání po zachovalých stavbách západního typu v Japonsku", vystoupil již 12. května v Brně. Dnešní přednáška, určená odborné i široké veřejnosti, bude k dispozici i on-line.

Setkání pořádá občanské sdružení Versus Architekt ve spolupráci s českými centry a koná se v rámci cyklu Setkání nad architekturou, besed s českými i zahraničníni tvůrci. 

Fujimori (1946), známý například svým Čajovým domem Takasugi-an z roku 2004, ve své tvorbě čerpá na rozdíl od futuristicky zaměřených kolegů z tradic, používá přírodní materiály - hlínu, kámen, vlnu, uhlí nebo kůru, stále zkoumá vztah mezi architekturou a přírodou - od roku 1985 jako profesor a vedoucí ateliéru na Tokijské univerzitě. Před dvěma lety byla jeho tvorba prezentována na benátském Bienále architektury v japonském pavilonu, kde prezentoval svou tvorbu a teoretickou práci skupiny ROJO - Společnosti pro pozorování uliček, jejímž je také zakladatelem. Jako historik se zabýval například i vlivem architektů českého původu na japonskou modernu.

V Praze je Fujimori podruhé, od jeho první návštěvy, vykonané ještě před rokem 1989, podle jeho slov město zkrásnělo. Obdivuje zde zejména český kubismus, světově unikátní stavební styl reprezentovaný architekty Chocholou a Gočárem. Jeho vlastní stavby by se zdejším prostředím podle jeho slov dobře splynuly, pokud by se objevil investor a stavitel, rád by zde tvořil.