U Hřebejka dobrý

Praha - Film U mě dobrý má svou premiéru naplánovanou na 15. května. Snímek vytvořil osvědčený tým - režisér Jan Hřebejk, scénárista Petr Jarchovský a producent Ondřej Trojan a T. H. A.

Podle Hřebejka jde o typické retro, které se vrací do začátku 90. let. Vypráví o podvodnících, falešných hráčích ale i o moci přátelství. Námět Hřebejk s Jarchovským znovu čerpali z povídek Petra Šabacha. Doba rašícího kapitalismu začátku 90. let se tak snoubí s lehkým Šabachovým humorem.

„Naše tři poslední filmy měly spíš dramatičtější charakter, nyní jsme chtěli udělat film, který by udělal radost nejen diváků, ale i nám,“ odkrývá svůj záměr režisér.

Příběh tvůrci zasadili do prostředí zahrádkářské kolonie na Libeňském ostrově v Praze. Hrdiny filmu ztvárnili mimo jiné i Boleslav Polívka, Jiří Schmitzer nebo Miroslav Vladyka. Kromě dalších známých jmen se ve filmu objeví i mnoho neherců, jejichž výkony hodnotí režisér jako skvělé.

Název vznikl podle známé hlášky hráčů mariáše, která ale v průběhu filmu získává obecnější význam. Ve svých posledních filmech si Hřebejk vyzkoušel sociální kritiku i trochu modernismu, snímkem U mě dobrý se ale vrací k lehké komedii, která je i podle kritiků jeho skutečnou parketou.