Film Zhouba zahájil filmový festival v Cannes

Paříž  - Za účasti mnoha mezinárodních filmových hvězd začal v jihofrancouzském letovisku Cannes 61. ročník zdejšího slavného filmového festivalu. O hlavní cenu, Zlatou palmu, na něm bude soutěžit 22 filmů. Cena bude udělena 25. května.

V zaplněném sále festivalového paláce tento velký svátek světového filmu zahájil třiaosmdesátiletý francouzský filmový tvůrce Claude Lanzmann, z jehož dílny vzešel monumentální dokument o nacistickém vyvražďování Židů nazvaný Shoah (Zhouba).

„Ceremoniář“ večera, francouzský herec Edouard Baer, předtím představil porotu, která bude rozhodovat o Zlaté palmě. Vede ji americký herec a režisér Sean Penn a jejími členy jsou mimo jiné izraelsko-americká herečka Natalie Portmanová, italský herec a režisér Sergio Castellito a francouzská ilustrátorka a režisérka íránského původu Marjane Satrapiová, tvůrkyně komiksu a později animovaného filmu Persepolis.

Přestože zahájení festivalu předcházely zprávy o potížích s výběrem dostatečně kvalitních filmů do hlavní soutěže, Sean Penn v krátkém proslovu řekl, že festival v Cannes vždycky vybíral velké filmy a velké herce. Vyzval také distributory, aby podpořili filmy, které na festivalu cenu nezískají. Lanzmann označil festival za jedinečnou a neporovnatelnou událost a za ztělesnění světového filmu v celé jeho jednotě.

V hledišti bylo vidět například americké hvězdy Faye Dunawayovou a Dennise Hoppera, australskou herečku Cate Blanchettovou, někdejší Miss World a teď hvězdu Bollywoodu Aíšvarju Rájovou a Evu Longoriovou z populárního amerického seriálu Zoufalé manželky.

Jako první film soutěžící o Zlatou palmu se dnes večer promítá snímek brazilského režiséra Fernanda Meirellese Blindness (Slepota), natočený podle knihy nositele Nobelovy ceny za literaturu Josého Saramaga. Hlavní roli v něm hraje americká hvězda Julianne Mooreová, která spolu s Meirellesem a dalšími hlavními herci z filmu, včetně Dannyho Glovera a Gaela Garcíi Bernala, sklidila při příchodu do festivalového paláce velký potlesk.

Český film bude v oficiálních sekcích festivalu zastoupen jen v takzvané Cinéfondation, která se zaměřuje na krátkometrážní filmy. Bude v ní promítnut animovaný snímek posluchače pražské FAMU Lukáše Glasera Naus.

V Cannes dnes také začal mezinárodní filmový trh, na kterém bude filmovým profesionálům předvedeno na 5500 filmů. Jsou mezi nimi i české snímky Václav režiséra Jiřího Vejdělka a Jan Saudek - V pekle svých vášní, ráj v nedohlednu, který natočil Adolf Zika. Na filmový trh se akreditovalo přes 10.000 odborníků z 93 zemí. Česká republika na něm má znovu společný pavilon se Slovenskem.