Naděje, Zrada a Bezčasí v České televizi

Praha - Tři večery budou na druhém kanálu České televize patřit sérii dokumentů o událostech roku 1968. Trojdílný film Naděje, Zrada a Bezčasí vytvořil režisér Viktor Polesný ve spolupráci s Pavlem Kosatíkem, a připojil se tak k reflexi čtyřiceti let od sovětské okupace. Ta v České televizi probíhá v rámci projektu Osudové osmičky v našich dějinách.

Naděje, první díl tripichu vysílaný dnes večer, zachycuje společenské a kulturní uvolnění v Československu před sovětskou okupací 21. srpna 1968. Zrada, kterou ČT2 odvysílá 19. května, vypráví o postupném procitání z euforie do reality posrpnových měsíců. Závěrečná část Bezčasí je na programu ve čtvrtek 22. května a zobrazuje československou společnost v období normalizace na cestě ke kolaboraci a zapomnění. Diváka dovede až k listopadu 1989.

Režisér Viktor Polesný při tvorbě dokumentů vycházel z archivních materiálů Krátkého filmu a České televize, se svým spolupracovníkem, novinářem Pavlem Kosatíkem zhlédnul přes padesát hodin dobových záběrů. Režisérovým záměrem je zobrazit dobu šedesátých a sedmdesátých let tak, jak ji prožíval běžný člověk. „Řekl jsem si, že zvolím formu Nabokovova románu Promluva paměti. Takže jsem si v hlavě rekapituloval své pocity a pokusil jsem se dostat do atmosféry doby,“ řekl Polesný.

Původním záměrem proto bylo proložit archivní snímky také rozhovory s pamětníky, od této vize ale režisér nakonec upustil: „To první, co vás napadne při řešení této doby, je, že si sezvete historiky, pamětníky a hrdiny a natočíte s nimi mnoho hodin záznamu. Ale mě přišlo, že bych se hodnocení doby od těchto lidí chtěl vyhnout. Věděl jsem, že autentického dokumentárního materiálu mám tolik, že se můžu od těchto věcí oprostit. Filmy tedy obsahují jen dobové komentáře.“ Natočené rozhovory ale režisér přesto využije. Do roka z nich hodlá vytvořit další dokument.

Projektem Osudové osmičky v našich dějinách si Česká televize v letošním roce připomíná významná data české historie - 1918, 1938, 1948 a 1968.