Sedmnáctý ročník festivalu v léčebnách začíná 17. května

Praha - Ve třech psychiatrických léčebnách v různých částech Česka se o příštích víkendech opět uskuteční hudební a divadelní festival Mezi ploty. Přehlídka, jejímž cílem je bourat bariéry mezi pacienty psychiatrických léčeben a veřejností, se letos uskuteční již posedmnácté.

Letošní ročník festivalu Mezi ploty začne 17. května v léčebně v Dobřanech u Plzně, o týden později se přehlídka 24. května přesune do brněnských Černovic. Festival vyvrcholí ve dnech 31. května a 1. června hlavním programem v psychiatrické léčebně v pražských Bohnicích.

Na pódiích mezi pavilony léčebny vystoupí přes pět desítek kapel a interpretů, například The Plastic People of the Universe, David Koller, Krucipüsk, Iva Frühlingová, Michal Hrůza, Meky Žbirka, Aneta Langerová, Traband a Xavier Baumaxa. Letošní novinkou bude metalová scéna, na níž se představí skupiny Debustrol, Root a Törr. Součástí programu festivalu bude i řada divadelních představení, výtvarných a divadelních dílen a her a soutěží pro děti.

Všichni umělci se festivalu pravidelně účastní bez nároku na honorář a souhlasí s tím, že výtěžek festivalu organizátoři věnují na rozvoj léčeben, jež festival hostí. Vstupné na festivaly v Dobřanech a Černovicích činí na místě 180 Kč, v Praze zaplatí návštěvníci za jeden den 250 Kč, v předprodeji lze zakoupit levnější vstupenky a také dvoudenní vstup.

O festival Mezi ploty mají návštěvníci obvykle velký zájem a podle odhadu pořadatelů jej pravidelně navštěvuje asi 30 tisíc lidí. Lidem se tak prý již podařilo překonat předsudky vůči lidem s psychickým onemocněním, jejichž přítomnost na koncertech a divadelních představeních považují za přirozenou součást festivalové atmosféry.

Letos podruhé se bude konat také partnerský projekt festivalu, přehlídka filmů Psycho film. Snímky s náměty z oblasti psychiatrie či psychologie budou letos zaměřené na euthanasii a sebevraždu. 

Přehlídka se bude konat od 6. do 8. června v karlínském kině Atlas, všechny projekce budou po skončení doplněny komentářem odborníka z řad psychiatrů, psychologů, případně i filmařů a diskusí.