Děti kapitána Granta - kabaret s hořkou příchutí

Praha - Poslední premiérou v této sezóně a možná poslední semaforskou premiérou vůbec může být představení Děti kapitána Granta. Semafor totiž jako některá další pražská divadla nemá peníze na další činnost. Nové představení nazývá Jiří Suchý kabaretem z nouze a je o penězích.

„Jsme zadluženi všude, kam se podíváme,“ říká Jiří Suchý. „Už čtyři měsíce žijeme na dluh. Každý rok dostává Semafor od magistrátu v únoru peníze na další období, letos nedostal nic. Kdyby nám řekli dopředu, že nám peníze nedají, budu s tím počítat, upravím repertoár, propustím část souboru, ale takhle je to podpásovka.“ 

Magistrát totiž chce, aby divadla byla v otázce financování více soběstačná a nebyla odkázaná jenom na granty. Situaci už řeší několik měsíců, zatím však bez výsledku.

Pozdržené peníze od magistrátu by Semafor měl dostat v červnu, z nich zaplatí dluhy, ale na další období už nezbude nic. Suchý upozorňuje, že i když se v posledních dnech ozvali první sponzoři, nová sezóna od září je zatím hodně nejistá, a pokud se situaci rychle nepodaří vyřešit, bude nutno Semafor zavřít.

Nové představení Děti kapitána Granta nazkoušeli v Semaforu za tři týdny, jednoduchá scéna, herci písničky nacvičili doma a za tři zkoušky hru uvedli v život. Je to satira na současnou situaci. Příběh o kapitánovi, který krátí svému mužstvu peníze, protože je chce použít na jiné účely.

„Pokud od září budeme hrát dál, staneme se kabaretním divadlem a z repertoáru zmizí drahé muzikálové hry jako Lysistarta a Sekta, vynahradíme to diváků tím, že je budeme bavit na konto těch, kteří nás takhle poškodili,“ dodává se smutkem Suchý.

Na podzim v roce 2009 by měl Semafor oslavit 50. výročí a Jiří Suchý informuje, že pokud divadlo už existovat nebude, oslava proběhne in memoriam, s velkým orchestrem a písničkami Suchého a Šlitra.