Světoznámý pianista Moravec čtyřikrát přidával

Praha - Světoznámý pianista Ivan Moravec vystoupil 15. května ve zcela vyprodané Dvořákově síni Rudolfina. Na koncertě konaném v rámci letošního Pražského jara přednesl výběr z nokturen a mazurek Fryderyka Chopina i známé skladby Pour le piano a cyklus Rytiny od Clauda Debussyho.

Moravec je považován za jednoho nejlepších světových interpretů Chopina. V jeho skladbách, obecně většinou interpretovaných jemným, „přeslazeným“ způsobem, je podle něj velký kus mužské energie, kterou je nutné při hraní zachovat. Sedmasedmdesátiletý pianista je známý tím, že si mnohdy sám ladí koncertní klavír a vyžaduje, aby byl dokonale připravený. Tentokrát zahrál na oblíbený Steinway, na němž oceňuje především bohatství a kvalitu zvuku. Publikum si vytleskalo čtyři přídavky. 

Na Pražském jaru vystoupil Moravec nesčetněkrát, naposledy před dvěma lety s Pražskými symfoniky. Na posledním recitálu, z něhož je pořízena i nahrávka, prý uvedl skladby od Haydna, Chopina a Janáčka.

Před devíti lety se dostal Moravec, profesor pražské AMU, jako jediný Čech mezi sedm desítek světových pianistů, jejichž umění zachycuje na CD ojedinělá zahraniční edice Velcí klavíristé 20. století.

Klavírní recitál byl prvním ze čtyř, které se na letošním Pražském jaru uskuteční. Publikum se může těšit ještě na vystoupení Vitalije Berzona, Rudolfa Buchbindera a Alfreda Brendela.