Mimo domov na Štvanici

Praha - Pražský ostrov Štvanice bude v sobotu 17. května hostit hudebně-sportovní festival Out of Home (Mimo domov), jehož cílem je podpořit integraci dětí z dětských domovů do společnosti. Ostrov se návštěvníkům otevře ve 13:00, na programu, který potrvá do půlnoci, je například koncert Lenky Dusilové nebo kapely Gipsy.cz. Hlavní hvězdou bude britská kapela Fun-Da-Mental.

K myšlence uspořádat festival na podporu začlenění dětí bez rodičů přivedl organizátory fakt, že je v České republice v rámci EU nejvíce dětských domovů na počet obyvatel. „V současné době v nich žije 6 a půl tisíce dětí. Dle dostupných statistik bude 36 procent z nich pravděpodobně poprvé odsouzeno před dovršením dvaceti let a 61 procent se stane závislými na alkoholu. Většina dětí má totiž velký problém s integrací do společnosti ve chvíli, kdy opustí dětský domov,“ říká spoluorganizátorka festivalu Klára Chábová.

Během sobotního odpoledne se na dvou hudebních scénách vystřídá 15 kapel a interpretů, mj. Iva Frühlingová, Lenka Dusilová, kapely Eggnoise, Southpaw, Temperamento nebo Gipsy.cz, která zde také plánuje pokřtít svou novou desku. Návštěvníci budou moci navštívit také alternativní divadelní představení ve spolupráci s divadlem DISK a filmové promítání nebo se zúčastnit sportovních aktivit. Jejich součástí bude například exhibice extrémních sportů.

Vstupné bude stát na místě 350 Kč, v předprodeji o 100 Kč méně. Jsou připraveny slevy pro děti, studenty a handicapované občany. Výtěžek z celé akce půjde na konto projektu Rozmarýna, který se dlouhodobě zabývá problematikou sžití se dětí z dětských domovů s většinovou společností.