Americký herec Nick Nolte bude hostem MFF v Karlových Varech

Praha - První filmová hvězda, která potvrdila svoji účast na mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, je Nick Nolte, který zde uvede světovou premiéru biografického dokumentu Nick Nolte: No Exit. Režisérem snímku byl Tom Thurman. 43. ročník MFF Karlovy Vary se uskuteční od 4. do 12. července.

Film Nick Nolte: No Exit odhaluje nejen neustálý vnitřní tvůrčí dialog herce, ale snaží se ukázat ucelenou tvář problematické osobnosti. Ve své otevřenosti a hloubce pohledu získává obecnější platnost a přesah. „Otrávený Nick Nolte odpovídá na nekonečné dotazy, které mu příliš nesedí. Odehrává se tu nesmlouvavý rozhovor mezi starým a mladým Nickem. Z ničeho nic se ale tenhle vyčpělý rozhovor s celebritou vytrácí a my zjišťujeme, že v mysli každého dobrého herce neustále probíhá právě taková vnitřní debata - surová, uštěpačná, vtipná, nadějná a působivá,“ napsal o snímku filmový a divadelní kritik David Thomson.

Nick Nolte získal popularitu na začátku 80. let díky kriminální komedii 48 hodin, v níž si zahrál s Eddiem Murphym. Na základě diváckého úspěchu si své úlohy po osmi letech zopakovali ve volném pokračování. Za výkon v romantickém dramatu Pán přílivu (1991), kde hrál po boku Barbry Streisandové, získal nominaci na Oscara a byl oceněn Zlatým glóbem. Ve své filmografii střídá tituly hollywoodského středního proudu (např. komedie Zbožňuju trable, s Julií Robertovou z roku 1994) s prací s významnými režiséry jako Woody Allen, Oliver Stone nebo Terrence Malick. Za film Muž v nesnázích (1997) získal svou druhou nominaci na Oscara a čtvrtou nominaci na Zlatý globus.

„V programu letošního karlovarského festivalu se objeví na čtyři desítky filmových titulů ve světové, mezinárodní nebo evropské premiéře. Více než 200 snímků bude mít na této přehlídce českou premiéru,“ uvedla mluvčí Uljana Donátová.

V mezinárodní soutěži hraných filmů bude o hlavní cenu - Křišťálový globus - usilovat také režijní debut Amy Redfordové nazvaný The Guitar. Příběh vypráví o duchovním a uměleckém přerodu hlavní hrdinky, které lékaři oznámí, že trpí zvláště agresivní formou rakoviny. Mladá žena přichází o zaměstnání, opouští ji partner, před sebou má podle lékařských prognóz jen dva měsíce života. Nemá co ztratit, ale rozhodne se splnit si svůj velký sen - naučit se hrát na elektrickou kytaru.

Dcera známého herce a režiséra Amy Redfordová je považována za velký režisérský talent. V tomto snímku ztvárnila hlavní roli Saffron Burrowsová, která byla hostem karlovarské přehlídky už v letech 2002 a 2006.

Vydáno pod