Hallé Orchestra vystoupil na Pražském jaru

Praha - Britský dirigent milující českou hudbu Mark Elder 16. května po sedmi letech představil na festivalu Pražské jaro se svým manchesterským souborem Hallé Orchestra. Pro koncert v Obecním domě si připravil českou a britskou hudbu. V tuzemsku méně známý cyklus Písní z cest od Ralpha Vaughana Williamse přednesl jeden z nejlepších světových barytonistů Gerald Finley. Ačkoli jsou s Finley s Elderem dlouholetí přátelé, šlo o jejich první společné vystoupení.

„Česká hudba je dlouholetou součástí mého života a mám ji velmi rád. První opera, jakou jsem dirigoval, byla Smetanova Hubička,“ řekl Elder, který s orchestrem předvede Dvořákovo Scherzo capriccioso. Jak Elder zmínil, dirigoval také řadu Janáčkových oper i Glagolskou mši a Dvořákovu Rusalku. Příští rok se bude v Chicagu s tamním orchestrem tři týdny věnovat Dvořákovu dílu, což považuje za mimořádné.

Od novodobého anglického klasika Edwarda Elgar zahráli britští hudebníci rozměrnou Symfonii č. 1. Zkomponoval ji právě před 100 lety pro toto těleso a mnoho Britů ji považuje za nejvýznamnější symfonické dílo. „Jde o heroickou skladbu plnou ctižádosti, víry v dobrou budoucnost a naději britské hudby,“ poznamenal Elder. Dodal, že Elgar psal zázračně s jemnými nuancemi a velkou hloubkou hudebního prožitku. Podle dirigenta byl skladatel neurotický a nejistý ohledně toho, zda bude jeho skladbu někdo poslouchat, což se v ní prý do jisté míry odrazilo. Ihned po jejím prvním provedení v roce 1908 však zaznamenala velký úspěch a dílo bylo dokonce označováno za Brahmsovu Pátou.

Barytonista Finley přednesl cyklus Písně z cest, jejichž text autor složil na verše autora známého románu Ostrov pokladů Roberta Stevensona. „Jsou o odhodlání básníka tuláka žít svůj osamělý život na cestě navzdory živlům a jsou velmi impulzivní,“ uvedl pěvec.

Těleso založené před 150 lety klavíristou a dirigentem Charlesem Halle je nejstarším profesionálním symfonickým orchestrem v Británii. Vedle osmi desítek koncertů v domovském městě a padesáti vystoupení při zájezdech pořádá každoročně rovněž na čtyřicet výchovných programů pro školní mládež. Patří k nejoblíbenějším orchestrům v Británii, od roku 1996 sídlí v novém koncertním sále.