Výstava ve Zbraslavském zámku představuje japonské umělecké řemeslo

Praha - Zámek na Zbraslavi hostí výstavu japonského řemesla s názvem Umění pro všední den. K vidění jsou výrobky se současným designem, který ale čerpá z tisícileté tradice. Akci, která potrvá do 27. června, pořádá Národní galerie v Praze ve spolupráci s Japonskou nadací.

Japonsko je proslulé vysokou estetickou úrovní výrobků pro každodenní užívání, ať jde o keramické misky, bambusové stojany a košíky, hůlky a štětce, krabičky, lakové či intarzované skřínky, lampy, dopisní či obalové papíry, vějíře anebo ručně barvená kimona.

Výstava Umění pro všední den představuje výrobky uměleckého řemesla z přírodních materiálů - keramiky, laku, bambusu, papíru, hedvábí, dřeva, kamene či kovů. Moderní i tradiční design navazuje na tisíciletou tradici japonských řemesel a dokládají i to, že se v Japonsku ochraně rukodělných dovedností dostává velké pozornosti. Ti nejlepší mistři tradičních řemesel mohou získat titul „žijící národní poklad“.

Výstavu 90 vybraných exponátů provází katalog, který návštěvníci dostanou zdarma. Putovní výstavu s podrobnou dokumentací výrobních postupů připravila a financuje japonská nevládní nadace Japan Foundation. Záštitu nad ní převzalo japonské velvyslanectví.

Návštěvníci zámku Zbraslav si mohou prohlédnout i stálou expozici orientálního umění. Z Japonska v něm lidé najdou lakové šperkovnice a skříňky vyrobené od 16. do 19. století, z kovových výrobků jsou významné především okrasné nádoby a kolekce japonských mečových ozdob. Soubor malby a grafiky zobrazující přírodu, v němž jedním námětovým okruhem je přírodní zátiší kačóga a druhým krajinomalba sansuiga, je doplněn vzácnými malířskými manuály a alby, svitky a zástěnami.

Expozice na Zbraslavi zahrnuje i umění Číny, jihovýchodní Asie, Tibetu, Indie, Koreje a islámu.