Spadlý strop v Lapidáriu poničil část expozice

Praha - Lapidárium, které vystavuje a uchovává nejvzácnější české sochy, je v havarijním stavu. Už téměř měsíc čeká na opravu proteklé střechy a je pro veřejnost uzavřeno. Budova na pražském Výstavišti patří hlavnímu městu, v současnosti ji ale spravuje společnost Incheba.

„Před několika měsíci jsme zjistili, že zatéká do střechy. Došlo k havárii a na konci dubna se kus té střechy propadnul,“ popisuje situaci ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Zatékající voda navíc poškodila i vnitřek budovy, kde jsou vystavovány originály soch barokního mistra Matyáše Brauna, bronzová plastika Františka Josefa I. a stovky dalších pokladů z české kamenosochařské minulosti. Propadlý strop se zřítil přímo do expozice.

Rekonstrukce zatím nezačala a sochy musí zůstat tam, kde jsou. „Z části se sochy dají vystěhovat běžným způsobem, větší plastiky za současného stavu vystěhovat nelze,“ konstatovala ředitelka Historického muzea Věra Přenosilová.

Větší kusy se do Lapidária stěhovaly pomocí jeřábu střechou, která se teď prakticky rozpadá. Národní muzeum žádá o pomoc svého pronajímatele firmu Incheba. Smlouva uzavřená před lety mezi vlastníkem budovy, kterým je město Praha, a Inchebou není zcela jasná. Obě strany ale teď slibují, že udělají maximum. Ředitel Incheby slíbil, že opravy začnou co nejdříve a do měsíce už nebude do objektu zatékat.

Nejen kvůli Lapidáriu se bude měnit celá smlouva o pronájmu. Město chce stanovit přesnější podmínky pro správu celého areálu. Pražský radní pro kulturu Milan Richter si myslí, že k pochybení došlo na obou stranách. Zásadní problém však vidí v chybějících investicích do budovy od Incheby. „Určitě budou dodatky. Město i my to bereme vážně, chceme Výstaviště nově postavit,“ potvrdil ředitel Incheby Alexander Rozin.

Přepracovaná smlouva by mohla pomoci i jiným objektům, které má Incheba na Výstavišti v nájmu. Vedení Národního muzea teď čeká na posudek statika, podle kterého se rozhodne o otevření Lapidária pro návštěvníky.