Ostře sledované Odcházení mělo první generálku

Praha - Netrpělivě očekávaná premiéra hry Václava Havla Odcházení se blíží. Ačkoli nastudování stále přináší různé nečekané peripetie, tři premiérová představení se podle plánu uskuteční v Divadle Archa od 22. do 24. května. Oznámil to v pořadu Dobré ráno ředitel divadla Ondřej Hrab, který dále v rozhovoru odmítl spekulace, že by za odchodem Dagmar Havlové z projektu bylo něco jiného než zdravotní důvody. Tiskovou konferenci k premiéře hry odvysílá ČT24 živě 20. května od 15:30.

„David Radok je opravdu náročný režisér a zkoušení bylo natolik intenzivní, že zdravotní stav znemožnil Dagmar Havlové v požadovaném nasazení pokračovat. Musím říci, že její přístup do doby, než oznámila, že je nucena skončit, byl vysoce profesionální,“ podtrhl Hrab.

V rozhovoru dále uvedl, že ani přeobsazení Havlové Zuzanou Stivínovou neovlivní kvalitu představení. „Stivínová byla u zkoušek od samého počátku, neboť byla původně obsazena do jiné, menší role, takže věděla dobře, do čeho jde. Zuzana odvedla naprosto skvělou práci, je ohromně přizpůsobivá a tvárná a velice rychle roli zvládla,“ dodal ředitel.

To, že je první uvedení hry tak ostře sledováno, považuje Ondřej Hrab spíše za negativní prvek. Podle něj všechny peripetie kolem už nabraly skoro bulvární charakter a bohužel to až příliš zastiňuje kvalitu hry samotné. „My to děláme proto, že hra je skutečně současná, s tématem, které je aktuální a které je mistrně dramaticky zvládnuté. To, že autor byl kdysi prezidentem, v našem rozhodování skutečně nehrálo žádnou roli,“ zakončil rozhovor ředitel Divadla Archa Ondřej Hrab.

Režisér Radok zahájil zkoušky inscenace, předem považované za vrchol divadelní sezony, 7. dubna. Na otázky ohledně svého pojetí reagoval od začátku odmítavě. Na informace ze zkoušek bylo uvaleno přísné embargo, takže do poslední chvíle zůstávají zřejmé jen první, základní informace.

Hrdinu hry, kancléře Riegra, podle přání autora nastudoval Jan Tříska. V dalších rolích se objeví například Vlasta Chramostová, Ivan Řezáč, Marek Daniel, Bořivoj Navrátil, Ján Sedal, Petra Lustigová a Jan Skopeček. Po premiéře se do začátku června uskuteční několik vyprodaných repríz. Divadlo prodává i lístky na podzimní sérii představení.