Kerndlové zbývají do vystoupení na Eurosongu dva dny

Bělehrad - Česká televize se letos podruhé připojila k mezinárodní hudební soutěži Eurovision Song Contest, Českou republiku letos reprezentuje zpěvačka Tereza Kerndlová. Vzhledem k letošní rekordní účasti 43 zemí se uskuteční dvě semifinálová kola, 20. a 22. května. Naše zpěvačka vystoupí na druhém večeru, který bude vysílat v přímém přenosu od 21:00 ČT1.

Z každého semifinálového kola postoupí deset zemí, a připojí se tak k tzv. Big 4 a hostitelské zemi, které jdou rovnou do finále. Dvacet pět zemí bude soupeřit o vítězství a organizování soutěže v příštím roce. Přímý přenos z finále uvidí 24. května od 21:00 diváci ČT1.

Tereza Kerndlová po svém vystoupení v Praze získala nejvíce SMS, a bránu vedoucí na evropskou soutěž tak zavřela konkurentům, mezi kterými byli i Sámer Issa, Iva Frühlingová, Dan Nekonečný nebo skupina Gipsy.cz. Ještě před odletem propagovala svou píseň Have Some Fun například na Ukrajině, v Lotyšsku nebo na Maltě.

Diváci České televize mohou hlasovat pro svého oblíbeného interpreta, nesmí však hlasovat pro Českou republiku. První semifinálové kolo odvysílá ze záznamu ČT2 21. května od 1:30.

Soutěž, dříve známá pod názvem Velká cena Eurovize, se poprvé uskutečnila před 52 lety. Česko se jí poprvé zúčastnilo až v loňském roce. Vítězi domácího kola, populární rockové skupině Kabát, se tehdy probojovat do finále nepodařilo.