DISK uvedl Stoppardovo Na flámu

Praha - Českou premiéru komedie "o vlněných punčochách, opékaných pernatcích, tartanových pláštěnkách a humru Thermidoru a taky o tom, co všechno lze zažít v koňské dráze" připravili studenti 2. a 3. ročníku Katedry činoherního divadla DAMU v režii Šimona Dominika. Absolvent režie činoherního divadla text sám také přeložil.

Stoppard opustil spolu se svými rodiči Československo po vpádu nacistů v necelých dvou letech, je zde znám spíše jako osobnost než konkrétním dramatickým dílem. Do češtiny bylo přeloženo několik jeho her, z nichž jen dvě se staly pravidelnější součástí repertoáru tuzemských divadel (Rosencrantz a Guildenstern jsou mrtvi, Arkádie). Většina jeho díla dosud leží mimo dohled českého publika a jedna výrazná část Stoppardovy tvorby, adaptace her starších dramatiků (kromě Nestroye třeba i Schnitzlera nebo Čechova), jsou prakticky neznámé.

Hra Na flámu je Stoppardovou adaptací klasické frašky Johanna Nepomuka Nestroye Einen Jux will er sich machen (česky jako Kroutílek si zařádí, Pan společník řádí nebo v úpravě Voskovce a Wericha …si pořádně zařádit. Známá je i adaptace amerického dramatika Thorntona Wildera Dohazovačka, z níž se později vyvinul muzikál Hello Dolly. Poprvé byla uvedena v září 1981 na festivalu v Edinburghu a vzápětí v londýnském Národním divadle.

Stoppard vyšel ze zápletkového vzoru klasické situační komedie a těžil především z vděčného motivu záměny postav. Nestroyovy původní situace však dále rozvedl až k absurdnímu vyznění. V jeho textu nechybí pro něj typické hrátky s jazykem - slovní hříčky, opulentní tirády, přeřeky a chybná spojení. „Všechny hlavní postavy a většina zápletek patří Nestroyovi, ale téměř žádná replika není pokusem o překlad originálu. Moje metoda by se snad dala přirovnat k pěší turistice s mapou a kompasem, kdy si člověk zvolí azimut orientačního bodu a pak k němu vyrazí vlastní cestou. Ta Nestroyova byla satirická, jazykově nespoutaná, často odkazující k místním poměrům,“ napsal o svém textu Stoppard.

Po dnešní 2. premiéře je nejbližší repríza připravena na 28. května.