Munchův Výkřik a Madona opět v muzeu

Oslo - Čtyři roky po loupeži světoznámých obrazů Výkřik a Madona expresionistického norského malíře Edvarda Muncha jsou obě díla opět přístupná veřejnosti. Munchovo muzeum v norské metropoli Oslu dnes zahájilo výstavu věnovanou pečlivě zrestaurovaným obrazům, které byly dramatickým způsobem uloupeny za bílého dne.

Výstava nese název „Opětovné shledání s Madonou a Výkřikem“. I přes značné úsilí restaurátorů jsou z obou obrazů nicméně patrné rozsáhlé známky poškození. Zloději obrazy vyjmuli z rámů z obavy, aby v nich nebylo nainstalované pozorovací zařízení, a zásadně je tak poškodili. Na obrazu Výkřik je také v levém dolním rohu jasně viditelná skvrna, způsobená vodou, na obou pak zůstaly škrábance. „Na Křiku je stále pozůstatek vlhké mapy, který nemůže být opraven,“ prohlásila zástupkyně muzea Gro Balasová.

Hodnota obou zmíněných obrazů je podle názoru odborníků nevyčíslitelná, pro pojišťovnu byly nicméně oceněny na částku 90 milionů euro (asi 2,3 miliardy Kč).

Krádež z roku 2004 vzbudila velký rozruch, protože akce se odehrála v přítomnosti řady návštěvníků a lupiči hrozili zbraněmi. Poté i s kořistí uprchli v kradeném vozidle, řízeném dalším mužem.

Policii se dlouho nedařilo najít po pachatelích stopu, až 31. srpna 2006 policisté obrazy za nejasných okolností odhalili. Policie tehdy uvedla, že za obrazy nebylo zaplaceno žádné výkupné; reagovala tak na skutečnost, že město Oslo vypsalo za nalezení obrazů odměnu ve výši dvou milionů norských korun (asi 7,7 milionu Kč). Později převládly domněnky, že nalezení obrazů bylo výsledkem tajné dohody s podsvětím a že ve hře jsou ještě jiné zločiny. Tři pachatelé byli později odsouzeni k trestům od šesti do deseti let.

Munch žil v letech 1863 až 1944 a je považován za průkopníka moderního expresionismu. Po smrti odkázal celé své dílo, které zahrnovalo mimo jiné přes tisíc olejomaleb, městu Oslu.