Filmový festival ve francouzském Cannes se blíží ke svému závěru

Cannes - Letošní ročník zatím nepřinesl výrazného favorita na Zlatou palmu. Objevily se tu filmy, které mají své příznivce, ale i odpůrce jako např. The Changeling Clinta Eastwooda. Francouzská kritika pochopitelně preferuje domácí Vánoční příběh, naproti tomu zahraniční odborníci se k tomuto snímku chovají značně odtažitě.

Že v letošní soutěžní kolekci chybí výrazný kandidát na vítěze, potvrdila i umělecká ředitelka MFF Karlovy Vary Eva Zaoralová. „O jednoznačném favoritu se letos hovořit nedá. Podle mě by jedním z kandidátů mohl být film od Paola Sorrentina Il Divo, když ne na Zlatou palmu, tak na cenu za režii a herecký výkon,“ prozradila svůj tip Zaoralová.

Odborná kritika za možného vítěze označuje animovaný izraelský snímek Waltz With Bashir (Valčík s Bašírem) režiséra Ariho Folmana. Jeho tématem je masakr v palestinských táborech v Libanonu během izraelské invaze v roce 1982, také Eva Zaoralová jej vyzdvihuje.    

Uchazečem o hlavní cenu může být také rodinná tragédie tureckého režiséra Nuriho Bilga Ceylana Three Monkeys (Tři opice) nebo film Che režiséra Stevena Soderbergha o životě argentinsko-kubánského revolucionáře Ernesta „Che“ Guevary. Naději má i Le Silence de Lorna (Lornino mlčení) bratří Dardenneových, kteří už Zlatou plamu dvakrát vyhráli. Tentokrát přinášejí drsné drama o zvláštním manželství mezi albánskou imigrantkou a drogově závislým mužem. 

Do boje o Zlatou palmu vstoupí ještě snímek The Palermo Shooting (Střílení v Palermu) německého režiséra Wima Wenderse s hvězdným obsazením - Dennis Hopper a Milla Jovovichová. Film vypráví o německém fotografovi, pro kterého nastane zásadní životní změna po přestěhování na jih Itálie. Hodně bodů od francouzských kritiků sklidil také italský film Gomorra s tematikou mafie, argentinský Leonera (Lví klec) nebo francouzský Je veux voir (Chci vidět), v němž hlavní roli hraje Catherine Deneuveová.

Velká očekávání vzbuzuje také režisérský debut Charlieho Kaufmana Synecdoche, který má premiéru dnes. Kaufman je dosud znám jako vynikající scénárista, který je podepsán například pod filmem V kůži Johna Malkoviche. Festival v Cannes bude v neděli uzavírat komedie Barryho Levinsona What Just Happened vyprávějící příběh vadnoucího hollywoodského producenta, kterého ztvárňuje Robert De Niro. Sekundují mu Bruce Willis a Sean Penn.

Mimo soutěž byla zdaleka největší událost festivalu - světová premiéra čtvrtého dílu ságy o dobrodružném archeologovi „Indym“ s názvem Indiana Jones a království křišťálové lebky, které se zúčastnil režisér Steven Spielberg, producent George Lucas i představitel hlavní postavy Harrison Ford. Mnohem lepší hodnocení ale sklidil snímek Vicky Cristina Barcelona režiséra Woodyho Allena, který ale rovněž o Zlatou palmu nesoutěží.

Česká republika v hlavní soutěži zastoupena není. Jediným českým zástupcem v oficiálních sekcích festivalu je animovaný krátkometrážní bakalářský film posluchače pražské FAMU Lukáše Glasera s názvem Naus, který se promítal v sekci Cinéfondation, jež se zaměřuje na krátkometrážní a středometrážní snímky. Do sekce mezinárodního filmového trhu, který se během festivalu pořádá, se dostaly dva české filmy: Václav režiséra Jiřího Vejdělka a Jan Saudek - V pekle svých vášní, ráj v nedohlednu, který natočil Adolf Zika. Nesoutěžně se v rámci filmového trhu promítal snímek Alice Nellis Tajnosti. 

Podle Evy Zaoralové i festival v Cannes prochází jistým vývojem, v současné době už není jen o hvězdách a filmech se zvučnými jmény,  více se otevírá tzv. nezávislým filmům i snímkům z různých zemí světa. „V soutěžních filmech účinkuje poměrně hodně herců 'z ulice' nebo umělců známých jen domácímu publiku, přesto zaznamenávají festivalový úspěch. V Cannes si jistě přijdou na své jak ti, kteří jezdí kvůli hvězdám, tak ti, kteří přijíždějí kvůli filmům,“ dodala Zaoralová.

Zlatá palma za celoživotní dílo byla již letos v Cannes předána. Získal ji portugalský režisér Manoel de Oliveira, který letos oslaví 100. narozeniny.

Vydáno pod