Ve Spojených státech zemřel český architekt Jan Pokorný

New York - Ve věku 93 let zemřel v úterý ve svém domě na newyorském Manhattanu po dlouhé nemoci český architekt Jan Hird Pokorný. Informoval o tom list The New York Times s odvoláním na společníka v jeho americké firmě.

Jan Hird Pokorný se narodil v roce 1914 v Brně. Do zahraničí odešel před nacistickou okupací v roce 1939 a po krátkém pobytu ve Švédsku se trvale usadil v New Yorku. Vystudoval architekturu v Praze a pak znovu na Kolumbijské univerzitě, kde se později stal profesorem.

Pokorný se ve Spojených státech především podílel na realizaci četných vysokoškolských kampusů a jednotlivých budov, například v rámci Centenary College v Hackettstownu, SUNY univerzity ve Stony Brook nebo Lehman College v Bronxu.

Věnoval se však také renovacím historických budov. V New Yorku zrekonstruoval blok skladištních budov z roku 1810 v přístavu South Street Seaport a renovoval historickou vilu Morris-Jumell Mansion.

Pokorný se však především zapojil do života české krajanské komunity v New Yorku. Má zásluhu na instalaci Dvořákova památníku, na obnově Národní budovy i na vybudování pomníku prvnímu československému prezidentovi Tomáši G. Masarykovi ve Washingtonu.

Vydáno pod