V Praze zahráli Nick Cave and The Bad Seeds

Praha - Australský zpěvák a skladatel Nick Cave vystoupil v sobotu večer se svojí kapelou The Bad Seeds v aréně na holešovickém výstavišti v Praze. Nadšeným divákům představil během dvouhodinového koncertu písně ze své poslední desky Dig, Lazarus, Dig!!!, ale také slavné skladby z předchozích alb.

Úvod koncertu obstarala dvojice australských muzikantů - kytaristy Eda Kueppera a bubeníka Jeffreyho Wegenera. Cave přivítal zaplněnou halu nejnovějšími skladbami - jako druhá zazněla titulní Dig, Lazarus, Dig!!!. Písně z posledního alba prokládal staršími hity a kytaru přitom střídal s klávesami.

Na Dig, Lazarus, Dig, v pořadí už čtrnácté studiové desce, se Nick Cave inspiroval biblickým vyprávěním o Lazarově vzkříšení. „Vzal jsem biblickou postavu Lazara a zasadil jsem ji do současnosti, do New Yorku, kde jsem dokončil jeho příběh - zabil jsem ho,“ uvedl Cave. Album vyšlo letos v březnu.

Nadšené publikum si vynutilo dva přídavky. Poprvé se Cave s diváky rozloučil baladou Into My Arms, podruhé písněmi z alba Murder Ballads. Publikum během večera dostal do varu staršími písněmi jako například The Merci Seat, Red Right Hand, nebo Deanna.

Nick Cave do Prahy přijel z Německa, poté zamíří do Vídně. Cave je na českých podiích častým hostem. Fanoušci jej mohli naposledy vidět v září roku 2006 na sólovém koncertě v pražském Kongresovém centru.

Cave se narodil 22. září 1957 v australském městečku Warracknabeal. Proslavil se v Británii s kapelou The Birthday Party, později jej přilákalo inspirativní prostředí tehdejšího západního Berlína. S obměněnou skupinou nazvanou The Bad Seeds vydal v roce 1984 první z mnoha úspěšných alb nazvané From Her To Eternity. Jeho největším hitem je ale zřejmě duet s australskou popovou zpěvačkou Kylie Minogue nazvaný Where The Wild Roses Grow.

V Británii žijící umělec má široký záběr. Umí se pohybovat i na literárním poli, což dokázal skvělý ohlas na jeho apokalyptický román A uzřela oslice anděla. Zabodoval rovněž v roce 2005, kdy napsal scénář (i hudbu) k westernu Proposition (Návrh). V současnosti prý dokončil další scénář a pracuje na druhé knize. „Je mi padesát a dnes už vím, co dělám rád a co ne, mám nabídky hrát ve filmu, ale to mě nebaví, rád píšu příběhy - písně, knihy, scénáře,“ říká Nick Cave.