V Cannes se po dlouhé době shodli porotci s diváky

Paříž - Hlavní cenu na 61. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Cannes získal francouzský film Entre les murs (Mezi zdmi). Přestože letošní soutěž byla považována za nepříliš kvalitní a neměla výrazné favority, na filmařských kvalitách vítězného snímku se shodují i zahraniční novináři. Domácí film v Cannes zvítězil poprvé po 21 letech.

Letošní ředitel poroty Sean Pean na začátku festivalu prohlásil, že chce, aby vítězný snímek hovořil o současných problémech světa, což film režiséra Laurenta Canteta splňuje. Věnuje se problematice francouzských předměstí, konkrétně jedné tamější střední škole. Byl natočen podle autobiografického románu Françoise Bégaudeaua, autor sám ve snímku (překládaném i jako „Třída“) vystupuje, stejně tak skuteční učitelé a žáci.

Film byl vřele přijat diváky, podle odborníků jde o filmařsky kvalitní odpověď na velmi živé téma, což neplatilo o několika soutěžních snímcích, které novináři doslova vypískali. Sean Pean jej označil za „opravdu udivující“ a podotkl, že rozhodnutí poroty bylo jednomyslné.

Cenu pro nejlepší herečku obdržela Brazilka Sandra Corveloniová za výkon ve filmu Linha de passe (Čára přechodu), z jejích mužských kolegů byl odměněn americký herec Benicio del Toro, představitel argentinsko-kubánského revolucionáře Ernesta „Che“ Guevary ve filmu Che. Corveloniová, která ze zdravotních důvodů v Cannes nebyla, dostala ocenění za svou vůbec první filmovou roli. Ve filmu režiséra Waltera Sallese hraje matku rodiny na chudém brazilském předměstí.

Velkou cenu festivalu dostal italský snímek Gomorra režiséra Mattea Garroneho, jehož tématem je mafie; cenu za režii získal Nuri Bilge Ceylan z Turecka za film Üç maymun (Tři opice). Cena poroty putuje rovněž do Itálie - dostal ji film Il Divo (Vznešený) režiséra Paola Sorrentina, který si jako námět zvolil život známého a kontroverzního italského politika Giulia Andreottiho. Novináři oběma italským snímkům vytýkají přílišnou dokumentárnost a poznamenávají, že snímky s mafiánskou tematikou ze 70. let dosahovaly vyšších kvalit. 

Dvojnásobní držitelé Zlaté palmy, belgičtí bratři Jean-Pierre a Luc Dardenneové dostali tentokrát cenu za scénář pro svůj film Le Silence
de Lorna (Lornino mlčení). Cenu Mezinárodní konfederace uměleckého a esejistického filmu (CICAE) letos v Cannes získal slovenský celovečerní dokumentární snímek režiséra Juraje Lehotského Slepé lásky.

Slavnostního večera v canneském festivalovém paláci se zúčastnila celá plejáda hvězd, z nichž se vedle herce Roberta De Nira uplatnili při předávání cen třeba také Faye Dunawayová, Dennis Hopper, Jean Reno a Roman Polanski. Porota udělila také dvě zvláštní ceny za celoživotní kariéru. Dostali je francouzská hvězda Catherine Deneuveová a americký herec a režisér Clint Eastwood.