Současné umění na Art Prague dnes k vidění do 22 hodin

Praha - Ve výstavní síni Mánes a v dalších čtyřech pražských galeriích trvá již několik dní veletrh současného umění Art Prague. Sedmý ročník přehlídky do 1. června nabízí malbu, kresbu, grafiku, sochy, fotografie, umělecké sklo i videoart. Návštěvníci mohou s jednou vstupenkou projít 4 tisíce metrů čtverečních výstavních ploch. Na dnešek je připraveno tradiční galerijní nocturno, kdy budou všechny výstavní prostory k dispozici až do 22:00.

Zásadní letošní novinkou je rozšíření přehlídky do několika výstavních prostorů v centru Prahy: Vedle hlavního stanu - výstavní síně Mánes, ART PRAGUE BASIC, kde 31 galerií představuje to nejlepší ze své dramaturgie, to jsou další čtyři galerie s festivalovými pojmenováními SEXY, COOL, FRESH a YOUNG. 

Znovuotevřená Galerie Václava Špály na Národní třídě hosté - ART PRAGUE SEXY - hostí kurátorský projekt Pavla Humhala nazvaný Sexismy. Dalším místem je ART PRAGUE COOL v Gallery Art Factory na Václavském náměstí, s nabídkou celkem 12 alternativních galerií z Prahy i celé České republiky (např. galerie NOD, Entrance, Karlin Studios, Jelení, c2c, Display, 35m2, Tranzit/Display to budou Galerie Půda z Jihlavy, Galerie 36 z Olomouce, Fillova z Ústí n/Labem). Kurátorkou projektu je Lenka Lindaurová.

ART PRAGUE FRESH v Galerii Montmartre je kurátorským projektem nejmladšího umění z Čech a Moravy představující práce studentů a absolventů výtvarných škol. Pátým místem je ART PRAGUE YOUNG v Galerii Lapidárium. Zde je instalována souborná přehlídka studentů Akademie výtvarných umění v Praze z ateliéru Prof. M. Rittsteina. Kurátorkou obou projektů nejmladší generace je Kateřina Tučková.

„Celá výstava je zaměřena multimediálně,“ říká kurátorka obou projektů Kateřina Tučková. „Najdete tam interaktivní projekt, který se jmenuje Prasečí klavír. Klávesnice je spojena s videoobrazy a různými zvuky. Hraje chrochtání a kvikaní a k tomu se promítají obrazy prasat,“ uvedla příklad kurátorka.

Vedle pravidelně vystavujících místních účastníků veletrhu se letos představuje také několik galerií z Německa, Francie, Itálie a Holandska. Veletrh doprovázejí diskusní panely.