David Ondříček se představil v Dejvickém divadle

Praha - Dejvické divadlo uvádí poslední premiéru sezóny, britskou hru 39 stupňů. Komedii na motivy klasického špionážního filmu Alfredu Hitchcocka z roku 1935 režíroval filmový tvůrce David Ondříček, pro kterého jde o první divadelní zkušenost. Netypické je i herecké obsazení, 30 postav ztvárňují celkem čtyři herci.

Typický gentleman Richard Heney, James Bond své doby, se ve hře vydává po stopách vrahů neznámé špionky. „Je to takový první akční hrdina na světě, i když maximálně skočí z vagónu na vagón a ručkuje po mostě,“ říká režisér Ondříček. Předlohou pro Hitchcocka byl román Johna Buchana z roku 1915.

Do hlavní role obsadil režisér Jaroslava Plesla, v několika různých převlecích se objeví Simona Babčáková, Václav Neužil a David Novotný. „Baví ta dvojlomnost a možnost střihů, v jedné chvíli jsem někdo a pak někdo úplně jiný,“ říká Novotný. 

Poprvé byla hra uvedena v červnu roku 2005 v divadle West Yorkshire Playhouse a v září 2006 v Criterion Theatre v londýnském West Endu, kde se nepřetržitě denně dodnes. Inscenace získala Cenu Laurence Oliviera za nejlepší komedii roku 2006.