Víkendový festival opět zve za ploty psychiatrické léčebny

Praha - Po festivalových dnech v Dobřanech u Plzně a brněnských Černovicích vstupuje 17. ročník festivalu Mezi ploty do své hlavní části. 31. května a 1. června patří areál psychiatrické léčebny v Bohnicích hudbě a divadlu, letos s dosud nejvyšším počtem účinkujících. Program začíná již v poledne, vzhledem k nedělnímu Dni dětí bude připraveno také mnoho akcí pro rodiny s dětmi.

„Chtěli jsme zamezit nazírání na duševně nemocné jako na vězně, vyvětrat zdejší ústavy,“ přibližuje důvody, které před 17 lety vedly k založení festivalu, jeho ředitel Robert Kozler. Postupně se podle něj podařilo informovat veřejnost o tom, že psychiatrie je součástí medicíny a také že jednotlivé ústavy jsou součástí měst. Festival každoročně navštěvuje kolem 30 tisíc lidí.

Podle nového ředitele Psychiatrické léčebny Bohnice Martina Hollého festival skutečně přispívá k boření bariér mezi běžným světem a psychiatrií. Názory pacientů hospitalizovaných v léčebně na festival jsou podle něj různé, provoz v léčebně ale není zásadním způsobem narušen a u pacientů nedochází k významnému zhoršení stavu.

Zájem o podporu projektu je podle Kozlera vysoký jak ze strany partnerů, tak umělců - letos bude v bohnickém areálu 18 scén, na pódiích mezi pavilony léčebny vystoupí přes pět desítek kapel a interpretů, například The Plastic People of the Universe, David Koller, Krucipüsk, Iva Frühlingová, Michal Hrůza, Meky Žbirka, Aneta Langerová, Traband a Xavier Baumaxa. Vystoupí i oblíbený soubor The tap tap, založený před 10 lety za účelem rozvíjení aktivit lidí se zdravotním postižením. Letošní novinkou bude metalová scéna, na níž se představí skupiny Debustrol, Root a Törr.

Součástí programu bude i řada divadelních představení, výtvarných a divadelních dílen a her a soutěží pro děti. Letos poprvé vystoupí na festivalu divadlo Semafor, tradičně se představí například soubory divadel v Dlouhé, Na Zábradlí nebo v Řeznické.

Letos podruhé se bude konat také partnerský projekt festivalu, přehlídka filmů Psycho film. Snímky s náměty z oblasti psychiatrie či psychologie budou letos zaměřené na eutanazii a sebevraždu. Přehlídka se bude konat od 6. do 8. června v karlínském kině Atlas, všechny projekce budou po skončení doplněny komentářem odborníků a diskusí.