Světový romský festival Khamoro vyvrcholil galakoncertem

Praha - Několikahodinovým galakoncertem vyvrcholil dnes večer letošní světový romský festival Khamoro. V jubilejním desátém ročníku se publiku představila více než stovka romských hudebníků a tanečníků. Pořadatelé se snažili vybrat to nejlepší z programu předcházejících devíti přehlídek. Festival nabídl i odbornou konferenci o hudbě menšin, výstavy, filmové maratony či kurzy flamenka.

Od dnes mohli návštěvníci v pražském Kongresovém centru slyšet a vidět umělce z Česka a dalších šesti zemí. Čekalo je vystoupení českých Bengas, španělských Puerto Flamenco, ukrajinských profesionálních divadelníků Romans, srbské dechovky Oluja, tria Arbat z Francie či skupiny Loyko z Ruska. Milovníky tradiční muziky potěšila i zpěvačka Esma Redžepova a hráč na klarinet a saxofon Ferus, oba z Makedonie.

Romské umění z Prahy po skončení festivalu ale nezmizí. Až do 6. července potrvá totiž výstava romských výtvarníků s názvem Ztracený ráj, která vychází z expozice v romském pavilonu na loňském bienále v Benátkách. Práce si je možné prohlédnout v Museu Kampa v Sovových Mlýnech.