Zlínský festival zve nejen na filmy

Zlín - Slavnostním dopoledním zahájením a projekcemi filmů, ale také veřejným předčítáním známých osobností, projekcemi ve vlaku, výstavou fotografií a dalšími akcemi dnes pokračuje filmový festival pro děti a mládež ve Zlíně. Večerní slavnostní zahájení festivalu doprovodí projekce kanadsko-amerického filmu Juno, který získal letošního Oscara za scénář a který uvede herec Daniel Clark. Festival do 8. června uvede celkem 570 filmů, program se bude konat i v Praze, Otrokovicích, Vsetíně, Kroměříži a Uherském Hradišti.

Hlavním tématem 48. ročníku ročníku jsou Dny britské kinematografie, které se budou prolínat jak filmovým (zastoupí ji 34 titulů), tak i doprovodným programem. Novinkou je sekce Nočních horizontů s promítacími časy v pozdních večerních hodinách a dramaturgií reflektující stále rostoucí počet univerzitních studentů ve Zlíně. Představena bude i japonská Anime, dále výběr toho nejlepšího z africké filmové tvorby pro děti a mládež a retrospektivní přehlídka izraelského filmu, připomínající 60. výročí zalození Státu Izrael. Veškeré festivalové projekce i doprovodné akce budou přístupné zdarma.

V soutěžních sekcích bude uvedeno 192 titulů, v hlavní porotě usedne za Českou republiku režisér Vojtěch Jasný. Deset festivalových snímků bude mít světovou a dalších 34 mezinárodní premiéru. Cenu za celoživotní tvorbu převezme herečka Iva Janžurová.

Mezi očekávanými hosty je například režisér, producent, scenárista a herec Randal Kleiser, tvůrce úspěšného filmu Pomáda, americký skladatel Michael Jay a skladatelka a zpěvačka Sukie Smithová. Nejočekávanější je příjezd čtrnáctileté Dakoty Blue Richardsové, známé z filmu Zlatý kompas. Z českých herců přijedou například Taťána Vilhelmová, Markéta Hrubešová, Vladimír Dlouhý, Tatiana Pauhofová, Jaromír Hanzlík nebo Michal Nesvadba.

V rámci festivalu se bude konat pátý ročník mezinárodního studentského festivalu Zlínský pes, letos zaměřeného na animovaný film. Kromě soutěžních přehlídek nejlepších animovaných studentských filmů z celého světa nabídne workshopy, přednášky, výstavy a divadelní i hudební vystoupení, které propojí studentskou komunitu s veřejností.

Festival doprovodí také Duhová kulička, mezinárodní soutěž reklamy zaměřené na děti a mládež. Uskuteční se i odborná konference sledující problematiku vztahu dětí a reklamy.