Festival spisovatelů dnes nabízí diskusi o Pražském jaru i čtení Atwoodové

Praha - Diskusí s pěti významnými současnými českými autory - Ludvíkem Vaculíkem, Ivanem Klímou, Arnoštem Lustigem, A. J. Liehmem a Jiří Grušou - a autorským čtením tří pozvaných spisovatelek včetně Kanaďanky Margaret Atwoodové pokračuje dnešní druhý den konání Festivalu spisovatelů Praha na scéně Divadla Minor. Program 18. ročníku bude pokračovat do 5. června, kromě čtení, diskusí a autogramiád zahrnuje i premiérové uvedení filmu Paula Austera, jednoho z letošních hostů.

Mezi 24 hosty ročníku zaměřeného na rok 1968 je kromě Austera a Atwoodové například i ruská básnířka, překladatelka a bojovnice za lidská práva Natalija Gorbaněvská, jedna z osob, které se 25. srpna 1968 zúčastnili legendární demonstrace na Rudém náměstí proti sovětské okupaci Československa. Představí se na autorském čtení 3. června od 17:00 v Obecním domě.

Na 4. června je v Divadle Minor připravena česká premiéra filmu Vnitřní život Martina Frosta za účasti autora Paula Austera. Fantastický příběh o spisovateli Martinu Frostovi a dívce, která se jednoho rána záhadně objeví v jeho posteli jako jeho múza, bude k vidění ještě 9. června v Městské knihovně v rámci přehlídky filmů Paula Austera. 

Historie Festivalu spisovatelů Praha sahá do konce 70. let, kdy americký básník Michael March pořádal v Londýně čtení poezie, na která zval spisovatele z celé Evropy. V roce 1991 přenesl čtení do Prahy, kde jej během dosavadních 17 ročníků navštívilo kolem 250 významných světových básníků i prozaiků, mezi nimi i několik držitelů Nobelovy ceny. Festival dává každoročně prostor i českým autorům (mezi jinými Ludvík Kundera, Vladimír Páral, Arnošt Lustig a Michal Ajvaz).

Podle Marche je festival založen na filozofických principech, jimž je vlastní neustálá změna, překvapení, které každý autor přinese. Prezident připomíná, že festival je ukázkou vysoké kultury, opaku dnešní byznys-kultury, která je neautentická a uráží pravé hodnoty.

Večerní program je vysíláno živě přes internet, vždy od 17:00.