Ve Švédsku poctí skupinu ABBA – stavbou muzea

Praha - Přesně za rok se ve Stockholmu slavnostně otevře muzeum jedné z nejpopulárnějších skupin vůbec - ABBA. Návštěvníci si budou moci prohlédnout kostýmy, nástroje a jiné předměty, které se vztahují k desetileté historii známé čtveřice.

Výstavba muzea skupiny ABBA začala ve stockholmské čtvrti Stadsgården na konci minulého roku. Za brány muzea budou vpuštěni první zájemci 3. června 2009, vstupenky jsou ale v prodeji už od prosince. Cena lístku by se měla pohybovat kolem 26 eur - v přepočtu asi 650 korun.

Oblíbenost formace potvrzují i čísla, ABBA dodnes prodává 3 miliony desek ročně. Velkou hudební záhadou ale je, proč se jejich skladby neobjevují v žebříčku nejlepších skladeb sedmdesátých a osmdesátých let, přestože ABBA je jednou ze tří nejprodávanějších skupin vůbec.

Často se objevuje otázka, zda si ABBA vlastní muzeum zaslouží. Hudební kritici neskrývají svůj negativistický postoj vůči skupině a kdyby se měli rozhodnout, zda má ABBA mít své muzeum, ve většině případů by byli proti. „Rozhodně si ho zaslouží z hlediska svých posluchačů. Otázkou je, jestli by jim muzeum ve stejné velikosti postavili i hudební kritici,“ uvedl Luděk Staněk,šéfredaktor časopisu pro muže FHM.

Celou svoji kariéru ABBA postavila na dokonale zpracovaných písničkách, které vychází ze stylu Wall of Sound, tzn. vyskytuje se v nich mnoho násobených vokálů přes sebe. „Poté, co ABBA v roce 1974 prorazila na soutěži Eurosong Contest, dala skupina základ tamějšímu hudebnímu průmyslu. Švédové zpívají velice dobře anglicky a mají velmi dobré manažery a producenty,“ řekl Staněk.

Jednorázové vystoupení ABBA se nejspíše už nikdy neuskuteční. „ABBA dostala nabídky za neuvěřitelné peníze za jedno vystoupení, mluvilo se až o miliardě dolarů. Obě zpěvačky už ale nechtějí na pódium - odešly v době své největší slávy a krásy a těžko by to překonala představa na postarší dámy a pány na pódiu,“ dodal Luděk Staněk.

Vydáno pod