Metallica nadchla vyprodaný pražský Eden

Praha - Metallica, jedna z nejvlivnějších kapel osmdesátých a devadesátých let, dorazila popáté do Česka a opět nadchla své publikum. Zcela vyprodaný stadion v Edenu bouřil, američtí thrasheři totiž zabrousili hlavně do své historie, publikum si tak užívalo skladby z nejuznávanějších desek jako Master Of Puppets nebo Ride The Lighnitng.

Metalliku doprovázejí na jejich turné ještě dvě kapely: Mnemic a Machina Head, ovšem během jejich vystoupení nebyl příliš povedený zvuk. Metallica začala hrát přesně v osm hodin a k radosti většiny fanoušků odstartovala svůj set ostrou skladbou Creeping Death z alba Ride The Lightning. I další skladba byla ze stejného alba, a když Metallica ohlásila, že třetí skladba bude z debutového alba Kill ´em All, euforie skalních příznivců neznala mezí.

Publikum hbitě reagovalo na výzvy frontmana Jamese Hetfielda a mnohé pasáže takřka odzpívalo samo. Notoricky známou baladu Nothing Else Matters pak zpívali snad úplně všichni. Zajímavostí je, že nezazněla žádná skladba z posledního (a kontroverzního) alba St. Anger, ani z desky Load. Devadesát procent zahraných skladeb tak bylo z prvního období Metalliky, která byla zakončena zlomovým tzv. Černým albem. Poslední písní večera byla jako již tradičně jedna z prvních skladeb kapely Seek And Destroy, na konci které ochozy vstaly a aplaudovaly vstoje.

Metallica jasně odpověděla na všechny kritiky, že patří do „starého železa“, koncert hrála s velkým nasazením a s evidentní radostí. Basista Robert Trujillo dělal své oblíbené opičí grimasy a Hetfield si neodpustil občasné vtipy, např. když děkoval Praze, že kvůli Metallice postavila nový stadion.

Vydáno pod