Začal čtyřdenní studentský festival Zlomvaz

Praha - Nejčerstvější tvorbu studentů Akademie múzických umění v Praze (AMU), Janáčkovy akademie múzických umění v Brně (JAMU), Vysoké školy múzických umení v Bratislavě (VŠMU) a nově také Akademie výtvarných umění (AVU) přinese 15. ročník divadelního festivalu vysokých uměleckých škol Zlomvaz. Od 4. do 7. června budou na několika místech v Praze kromě činohry k vidění i taneční a pohybová představení. Vedle českých a slovenských vysokých uměleckých škol uvede festival hosta, prestižní amsterdamský institut DasArts.

Prvním představením byla inscenace Genetových Služek, kterou v Experimentálním prostoru Roxy/NoD uvedli posluchači VŠMU. Do 7. června nabídne přehlídka na osmi scénách přes pět desítek absolventských představení. Specialitou bude venkovní scéna v Řetězové ulici, která nabídne pouliční divadlo, klaunérie, loutkové pohádky a pohybové improvizace. Přímo před zraky diváků tu vzniknou výtvarné instalace a objekty, dovolí-li to počasí.  

Posluchači amsterdamského DasArts - Institutu postgraduálního vzdělávání v oblasti performance - a studenti vratislavské fakulty uvedou s kolegy z Prahy česko-polskou divadelní road-movie Paměť krajiny/Krajina paměti.

Festival Zlomvaz vyvrcholí v prostoru Pražské křižovatky v někdejším klášteře sv. Anny autorskou performancí Cyklostesky duše, na níž spolupracují studenti z Prahy, Brna i Bratislavy. Zakončení festivalu bude spojeno s vyhlášením řady cen, například cenou časopisu Reflex.

Letošní ročník bude mít svou zářijovou ozvěnu, premiéru vlastního dokumentárního filmu, který připravují studenti Filmové a televizní fakulty.

Vydáno pod