Nový knižní Bond láme rekordy, je úspěšnější než Hornby nebo Clancy

Londýn - Nejnovější kniha o agentovi 007 láme rekordy prodejnosti. Kniha Peklo pro zvané (Devil May Care) byla veřejnosti oficiálně představena 27. května a o pár dní později se stala nejrychleji prodávanou vázanou knihou nakladatelství Penguin´s. Za první čtyři dny se prodalo přes čtyřicet tisíc výtisků. Nové Bondovo dobrodružství se tak prodává lépe než bestsellery Toma Clancyho nebo Nicka Hornbyho. Čtenáři si na Peklu pro zvané pochvalují fakt, že se dějem vrací do šedesátých let a obsahuje podobné atributy jako třeba Dr. No nebo Thunderball.

Kniha vyšla k výročí stého narození duchovního otce Jamese Bonda, britského spisovatele Iana Fleminga. Jeho potomci si jako autora nové knihy vybrali Sebastiana Faulkse, kterého mohou čeští čtenáři znát například díky knize Charlotte Gray. Faulks se na několik týdnů ponořil do studia všech předchozích Bondových příběhů, knižních a filmových.

Výsledek jeho snahy si pochvaluje nejen Flemingova rodina. Peklo pro zvané obsahuje vše, co mají Bondovi fanoušci rádi - podlého zlosyna lačného po moci a penězích, napínavé honičky v autech, krásné ženy, známé postavy M a Moneypenny, atmosféru šedesátých let a výpravy do exotických zemí (Bond tentokrát zavítá například na Blízký východ). Faulks navzdory pochvalám předem prohlásil, že sice bylo skvělé ponořit se do světa agenta 007, v psaní jeho příběhů ale nehodlá pokračovat.

Křest knihy proběhl minulý týden v Londýně ve velkém stylu na válečné lodi Exeter, na které měl podle Fleminga Bond sloužit. Nakladatel si takovou oslavu mohl dovolit - popularita nejznámějšího agenta Jejího Veličensta překračuje hranice i náboženství. Ve světě už se prodalo přes sto milionů knih o Bondovi a více než polovina světové populace viděla některý z bondovských filmů.